Tulevaisuuden koti on fiksu ja langaton

Tulevaisuudessa kotejamme hallitsevat Internet ja langaton kotiverkko. Ensimmäiset uutta teknologiaa hyödyntävät kodinkoneet ja laitteet tulevat myyntiin muutaman vuoden sisällä. Tulevaisuuden koti ajattelee, pitää huolta ja reagoi asukkaidensa toiveisiin!

Tulevaisuuden asumiseen keskittyvä tutkimus- ja kehittämishanke Future Home käynnistyi Helsingin kaupungin ja Taideteollisen korkeakoulun aloitteesta vuonna 1997. Mukana on yli kolmekymmentä suomalaista yhteistyötahoa mukaan lukien Valtion Teknillinen Tutkimuskeskus VTT.

Tutkimusohjelma on osoittanut, että tulevaisuudessa kotia hallitaan Internetin ja langattoman kotiverkon avulla. Uusi teknologia hivuttautuu koteihin vähitellen. Jo nyt kodeissa on jonkin verran langattomia verkkoja, jotka on kuitenkin tarkoitettu lähinnä kodin mikrotietokoneiden verkottamiseen. Samalla tekniikalla voidaan kuitenkin hallita myös kodinkoneita, jotka muuttuvat tulevaisuudessa ominaisuuksiltaan ja toiminnoiltaan yhä enemmän tietokonemaisemmiksi.

– Älykäs tulevaisuuden koti on mahdollista toteuttaa jo nykypäivän verkoilla, tutkimusohjelman päällikkö Heikki Pentikäinen VTT:ltä sanoo.

Kaikki samassa verkossa

VTT:n Future Home -tutkimusohjelman puitteissa testaamassa tulevaisuuden kodissa kodinkoneet, laitteet ja järjestelmät ovat yhteydessä toisiinsa langattoman verkon välityksellä. Kotiverkon välityksellä ne ovat yhteydessä Internetiin, joka mahdollistaa kodin hallinnan ajasta ja paikasta riippumatta. Kotiverkkoon voidaan siis kytkeä kaikki kodin laitteet ja toiminnot hellasta liesituulettimeen ja lämmityksestä valaistukseen.

Kodin toimintoja voi ohjailla vaikka kaukosäätimellä nojatuolissa istuen, mutta myös kodin ulkopuolelta.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että saunan voi laittaa päälle kännykällä vaikkapa autosta kotiin ajellessa, Pentikäinen selventää.

Kotiverkon ja älykkäiden kodinkoneiden kautta koteihin voidaan tarjota monipuolisia palveluita, kuten vahti- ja terveyspalveluita, laitteiden huoltoa ja ylläpitoa, opetusta ja opastusta sekä viihdepalveluita kuten elokuvia ja televisio-ohjelmia.

Tulevaisuuden kodissa esimerkiksi turvakamerat, hälytysjärjestelmät ja kodinkoneet kontrolloivat itse itseään ja ilmoittavat vioistaan. Vahti- ja hälytysjärjestelmät varoittavat kotia mahdollisista, ympäristöstä tulevista uhkista. Jo nyt turvakamera voi lähettää kuvaa asukkaan kännykkään, jos kutsumaton vieras pyrkii taloon tai kesämökille.

Helppo ja hyödyllinen koti

Olennaista kotiverkon avulla toimivassa tulevaisuuden kodissa on sen helppokäyttöisyys: järjestelmää osaavat käyttää kaikki lapsista vanhuksiin. Älykkääseen kotiin voidaan yhdistää myös monia hyötypalveluita, mikä mahdollistaa esimerkiksi vanhuksien pidemmän kotona asumisen laitoshoidon sijaan. Tulevaisuuden koti voidaan myös ohjelmoida hälyttämään apua siltä varalta, että vanhukselle sattuu jotakin.

– Langaton kotiverkko mahdollistaa muun muassa erilaisten terveydenhoitoon liittyvien mittausten suorittamisen kotona. Videoneuvotteluiden ja sähköpostin avulla voidaan toteuttaa myös vaikkapa painonvartijoiden punnitus, Pentikäinen kertoo.

Tulevaisuuden koti on ennen kaikkea kuluttajalähtöinen ja kokonaisvaltainen ratkaisu – ihmisille halutaan tarjota älykäs koti älykkäine laitteineen.

– Tämä tarjoaa myös suomalaiselle teollisuudelle oivallisen tilaisuuden kehittää älykkäitä laitteita, Pentikäinen muistuttaa.

Robotti imuroi

Markkinoilla ei vielä juuri ole langattoman verkon ehdoilla toimivia kodinkoneita, mutta valmistajat ovat jo esitelleet niiden prototyyppejä. VTT:llä arvioidaan, että ensimmäiset uutta teknologiaa hyödyntävät kodinlaitteet tulevat myyntiin muutamassa vuodessa. Nopeinta kehitys on viihde-elektroniikkalaitteissa.

Toistaiseksi kotiverkosta irrallaan toimivia, älykkäitä kodinkoneita sen sijaan myydään jo. Esimerkiksi Siemensin OptoSensor-astianpesukone tunnistaa veden kovuuden infrapunasäteiden avulla, pehmentää veden sopivaksi taaten, ettei lasi- ja posliiniastioihin jää kalkkikertymiä. Muihin valmistajan Smart@home-kodinkoneisiin kuuluvat muun muassa äänellä ohjattava liesituuletin, alipaineella toimiva pölynimuri, valoaaltouuni sekä antibakteerisella AgION-pinnoitteella sisäpinnoiltaan käsitelty jääkaappi. Tulevaisuudessa Siemensin smart@homen käyttäjä voi koota haluamistaan laitteista kodinkoneverkon, jota hallitaan ja käytetään Internetin tai matkapuhelimen välityksellä.

Myös siivoamisen tai puutarhanhoidon voi osin automatisoida jo nyt. Electroluxin Trilobite-robotti-imuri liikkuu itsestään, hahmottaa huoneen muodot sisäänrakennetuilla sensoreillaan ja imuroi omatoimisesti. Tätä pölynmuria ei tarvitse edes valvoa. Trilobite latautuu automaattisesti, ja kytkee virran pois imuroinnin jälkeen. Akuilla toimiva robottiruohonleikkaaja Automower leikkaa pihanurmen tasaiseksi automaattisesti ja ilman valvontaa.

  • Teksti: Hanna Pesonen
  • Kuvat: Electrolux, Siemens, VTT

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja