Tukholmassa mielenosoittajat roikottivat Erdogan-nukkea jaloista ja viittasivat Mussolinin kohtaloon – Turkki suuttui

Mielenosoittajat roikottivat Erdogan-nukkea jaloista Ruotsissa 0:55
Videolta näet, miten nukkea roikotettiin Tukholmassa. Video: Twitter @realrojkom

Turkin hallinto kutsui suurlähettilään puhutteluun ruotsalaiskurdien mielenosoituksen vuoksi.

Ruotsalaiset kurdit osoittivat mieltään Tukholmassa roikottamalla presidentti Erdogania esittävää nukkea julkisesti jaloista kaupungintalon edustalla. 

Kurdiryhmä Rojavakommittéerna julkaisi tapahtumasta videon Twitterissä saatetekstillä:

– Historia näyttää, kuinka diktaattorien usein käy, joten kaikkien vuoksi Erdogan: Käyttäkää tilaisuutenne ja erotkaa, jotta ette päädy ylösalaisin Taksimin aukiolle.

Videolla viitataan suoraan Italian toisen maailmansodan aikaiseen diktaattoriin Benito Mussoliniin, jonka ruumis nostettiin ylösalaisin roikkumaan aukiolle teloituksen jälkeen.

Suurlähettiläs puhutteluun

Ruotsin Turkin-suurlähettiläs Staffan Herrström joutui puhutteluun ulkoministeriöön tapauksen vuoksi.

– Korostimme, että odotamme tapaukseen syyllistyneiden tunnistamista, tarvittavien prosessien toteuttamista ja että Ruotsi pitää lupauksensa, diplomaattilähde kommentoi Reutersille.

Turkki on aiemmin vaatinut Ruotsia ottamaan selkeämmin kantaa Turkin terroristeiksi katsomiin tahoihin, kuten kurdijärjestöihin ja -taistelijoihin.

Tukholmassa tapahtuneet mielenilmaukset ovat aiemmin olleet Turkin mainitsema erityiskysymys ja Erdogan on todennut, ettei Kurdistanin työväenpuolueelle PKK:lle tulisi antaa paraatipaikkoja Ruotsissa, Reuters kirjoittaa.

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström kommentoi tapahtumaa Twitterissä.

– Hallitus suojelee vapautta avoimeen keskusteluun poliittisista valinnoista, mutta ottaa voimakkaasti etäisyyttä uhkauksista ja vihasta poliittisia hahmoja kohtaan. Valitun presidentin teloituksen esittäminen kaupungintalon ulkopuolella on vastenmielistä.

Myös Erdoganin tiedottaja Fahrettin Altun otti kantaa tapaukseen toteamalla, että tapahtuma "on todiste, että Ruotsin viranomaiset eivät ole ottaneet tarvittavia askelia terrorismia vastaan, kuten he ovat väittäneet hiljattain".

Lue myös:

    Uusimmat