Tuhti keitto ja pata lämmittävät pakkasilla

Syksyn hirvijahti on päättynyt ja saalista saatiin ennätysmäärä. Hirvimetsälle itse osallistuneiden pakastimissa lihaa on runsaasti, mutta sitä on toki saatavilla myös ruokakaupoista eri puolilla maata. Aikuisesta hirvestä saa lihaa keskimäärin vajaat 200 kiloa, vasasta puolestaan noin 80 kiloa. Hirvenliha on tummaa ja rakenteeltaan suurisyistä, joten se vaatii valmistettaessa melko pitkän kypsymisajan. Kotikokin kärsivällisyys kuitenkin palkitaan, sillä hirvenlihan maku on vertaansa vailla: tuhti, metsäinen ja puhdas.

Hirvipata

Neljälle

Noin 550 g hirvipaistia 3 dl kermaa 2 dl lihalientä 3 rkl dijon sinappia 3 porkkanaa 2 sipulia 2 rkl konjakkia tai sherryä voita, suolaa, pippuria

Sulata kattilassa hiukan voita ja lisää sekaan kuutioidut sipulit ja porkkanat. Kuullota niitä hetki ja lisää sen jälkeen paloiteltu hirvenliha. Kaada päälle lihaliemi ja keitä keskilämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää dijon-sinappi ja kerma ja sekoita. Hauduta noin 20 minuuttia ja lisää lopuksi konjakki.

Tarkista maku. Tarvittaessa lisää hiukan sinappia tai pippuria ja suolaa maun mukaan.

Hirvipadan resepti: keittiöpäällikkö Henrik Poulsen, ravintola Lehtovaara, Helsinki.

Hirvikeitto

Neljälle

300 g hirvenlihaa 1 iso sipuli 10 maustepippuria 1 laakerinlehti hyppysellinen rosmariinia 1 rkl suolaa 8-12 perunaa 2 porkkanaa. Pane liha kokonaisen palana kylmään veteen (älä lisää mausteita) ja anna kiehua. Kuori verivaahto pois. Lisää sipuli ja mausteet. Keitä kaksi tuntia. Pilko lihat pieniksi Perunat ja porkkanat kuutioidaan ja keitetään lihan keitinliemessä kypsiksi. Liemeen lisätään pilkottu liha ja lopuksi 1 ruokalusikallinen voita. Tarkistetaan maku ennen tarjolle vientiä.

Ellei hirvenlihaa ole pakastimessa tai lähialueen kaupoista saatavissa, syntyy reseptillä hyvä keitto myös naudanlihasta. Kittilän Taivaanvalkeissa tarjoiltiin jälkiruoaksi pannukakkua hillon ja kermavaahdon kera. Toisena vaihtoehtona voisi olla hillakiisseliä ja kermavaahtoa.

Lue myös:

    Uusimmat