Mainos

Tuhkapilvi katkaisi kirjailijan kotimatkan

Islannin tulivuoren levittämä tuhka on vaikuttanut viime päivinä miljoonien ihmisten elämään eri puolilla maailmaa. Kirjailija Riikka Ala-Harja on yksi sen vuoksi aikataulujaan muuttamaan joutunut suomalainen. Nykyään Ranskassa asuva Ala-Harja oli palaamassa Turkista purjehdusreissulta, kun lentokielto katkaisi matkan.

Pakolaiset pulassa lentokentällä

Ala-Harjan tuore romaani Kanaria sivuaa afrikkalaissiirtolaisten elämää ja laitonta maahanmuuttoa. Kirjan teema tuli Ala-Harjalle mieleen kotiin lähtevää lentoa odotellessa.

– Suomeen matkaavien matkakumppanieni piti maksaa iso summa rahaa eräälle turkkilaiselle, joka järjesti heille matkaa maata myöten. Tulin siksi ajatelleeksi Kanaria-romaanissani mainittuja afrikkalaisia maahanmuuttajia, jotka pyrkivät Kanarian kautta Eurooppaan. He joutuvat maksamaan matkasta paljon rahaa ja riskeeraamaan sen vuoksi jopa elämänsä. Varmuuttahan ei ole, pysyykö heidän saamansa vene edes pinnalla.

Ei teoilla, päätöksillä eikä rahalla

Ala-Harja muistuttaa, että monien länsimaalaisten elämä on viivytyksissä lopulta varsin helppoa.

– Istanbulin lentokentälläkin näkyi pakolaisia, jotka ovat varmasti maksaneet itsensä kipeäksi, että pääsevät Eurooppaan, ja sitten heidän matkansa tyssäsi Istanbuliin. Tuli mieleen, korvaako heille kukaan menetettyjä matkoja.

– Siinä on ikään kuin eri mittakaava kuin meikäläisillä hyvinvointimatkustajilla, joilla on pankkitilillä rahaa, jolla hankkia uusia lentoja, että pystyy liikkumaan eteenpäin. Silti näennäisesti vapaalle Länsi-ihmiselle on suuri henkinen koettelemus, kun matkaan tulee este esimerkiksi jonkin savua tupruttavan reiän vuoksi. Pahinta on, ettei tilanteeseen pysty itse vaikuttamaan teoilla, päätöksillä eikä edes rahalla.

Turkin kentillä rauhallista

Turkkilaiset ja turkissa olevat turistit suhtautuivat Ala-Harjan mukaan viivytyksiin yllättävän rauhallisesti.

– Tunteenpurkauksia oli vähemmän kuin kuvittelin. Kävin kääntymässä myös Ranskan konsulaatissa, ja jopa siellä oli yllättävän rauhallista.

Ala-Harjan mukaan pohjoinen luonnonilmiö ja sen vaikutukset yhdistivät matkalaisia.

– Ei tarvinnut hirveästi kehitellä tikusta asiaa ihmisten kanssa lentokentällä, lentokoneissa tai rautatieasemilla, kun kaikilla olivat samat ongelmat ja kysymykset. Loppumatka oli aika sosiaalinen, vaikka yksin matkustinkin.

Nyt jo perheensä luo päässyt Ala-Harja ikävöi viivytyksen vuoksi eniten nelivuotiasta Selma-tytärtään.

– Olin ollut poissa jo pitkään, eli kun jumitin Istanbuliin, se ei ollut minulle enää mitään hermolomaa. Kirjailija voi tehdä töitä missä tahansa, mutta ei siinä mielentilassa hirveästi töitä tehty.

Kuka tekee elokuvan tuhkapilvestä?

Viime päivien lentokaaos näkyy toistaiseksi vain television uutisfilmeissä ja lehti- ja nettiartikkeleissa. Riikka Ala-Harja uskoo, että harvinainen ilmiö inspiroi kuitenkin myös taitelijoita.

Hän myöntää, että voisi itsekin tarttua aiheeseen.

– Miksei! En toisaalta lähde tietoisesti tekemään kirjoja sillä asenteella, että onpa tässä hyvä ja myyvä aihe. Tapaus tulee kuitenkin varmasti näkymään taiteessa tai kirjallisuudessa pelkästään sen absurdiuden ja ennennäkemättömyyden vuoksi.

Riikka Ala-Harja kertoo Kanaria-kirjastaan Radio Novan Keidas-ohjelman haastattelussa. Kuuntele juttu tästä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.