Mainos

Tuhannen kirjailijan messu alkaa

Vuosi vuodelta kasvanut Helsingin Kirjamessut alkaa torstaina ja kuhinaa käytävillä on heti odotettavissa. Viime vuonna Messukeskuksessa kävi neljän päivän aikana 76 800 kävijää, eikä yleisömäärän uskota siitä ainakaan vähenevän.

Suomen suurimpaan kirja-alan tapahtumaan osallistuu yli 300 kustantajaa, kirjakauppaa ja antikvariaattia ja yli tuhat kirjailijaa ja asiantuntijaa. Kirkkaimpina tähtinä ovat teemamaa Ranskasta tulevat Andreï Makine ja Anne Wiazemsky.

Venäläis-ranskalainen Andreï Makine tuli tunnetuksi romaanistaan Ranskalainen testamentti, joka on saanut muun muassa Ranskan tärkeimmät kirjallisuuspalkinnot, Concourtin ja Prix Medicis'n, ja myynyt maailmalla miljoonia.

Anne Wiazemsky on näyttelijä, ohjaaja ja kirjailija, jonka kaksi romaania julkaistaan messujen alla suomeksi. Niistä Nuori tyttö kertoo 18-vuotiaan kokemuksista Robert Bressonin elokuvan tähtenä. Wiazemsky itse aloitti uransa Robert Bressonin Balthazar-elokuvassa ja tutustui kuvauksissa tulevaan aviomieheensä Jean-Luc Godardiin. Hän on näytellyt myös Pier Paolo PasolininTeoremassa. Ura on siis vakuuttava, mutta on sukutaustakin kiintoisa: Wiazemsky on Nobel-palkinnon saaneen kirjailija Francois Mauriacin tyttärentytär ja ruhtinatar.

Koko ajan kansainvälistyvään tapahtumaan osallistuu nyt 53 ulkomaalaista kirjailjaa 20 eri maasta.

Viime ajat maailmaa valloittaneella kirjailija Sofi Oksasella on kunnia avata messut. Ranskan tervehdyksen esittää Centre national du Livre'n puheenjohtaja Jean-François Colosimo. Avajaispäivänä myös luovutetaan lukuisia palkintoja, esimerkiksi perinteikäs Rakkaudesta kirjaan -tunnuspalkinto ja lavoilla keskustellaan muun muassa Urho Kekkosesta, ranskalaisesta nykyfilosofiasta ja maahanmuuttajista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.