Mainos

Tsipras: Velkojat haluavat nöyryyttää Kreikkaa

Velkojat yrittävät nöyryyttää Kreikan hallitusta, linjasi pääministeri Alexis Tsipras tiistaina. Tsipras syyttää kansainvälisten lainaajien leikkaushaluja poliittiseksi.

Tsipraksen mukaan Kreikka haluaisi saada aikaan sopimuksen, jolla päästäisiin kertaheitolla eroon maan euroeropuheista. Omien sanojensa mukaan hän on kuitenkin saanut mandaatin ankaran talouskurin lopettamisesta.

– Saavuttaaksemme sen, meidän on etsittävä sopimusta, joka jakaa taakan tasaisesti eikä satuta palkan- ja eläkkeensaajia, Tsipras sanoo.

Tsipraksen räväkät kommentit ovat pahentaneet lukkiintunutta tilannetta Kreikan ja sen velkojien välillä. Ilmassa on ollut merkkejä siitä, että Kreikka voi ajautua yhä todennäköisemmin kohti eroa eurosta.

Tsipras on esimerkiksi syyttänyt Euroopan keskuspankkia (EKP) vaatimuksesta kuristaa Kreikkaa taloudellisesti ja syyttänyt EKP:tä ja Euroopan unionia haluttomuudesta helpottaa Kreikan velkataakkaa.

Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan Tsipras kertoo äänestäjille komission ehdotuksesta muita versioita, kuin mitä Juncker on kertonut maan hallitukselle.

Tsipraksen mukaan suurin este sopimukselle ovat eurooppalaisten velkojien ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n erimielisyydet lainojen uudelleenjärjestelystä.

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis kertoi saksalaisen Bild-lehden haastattelussa aikaisemmin, ettei Kreikka aio esittää minkäänlaista uudistuslistaa, kun euroryhmä kokoontuu myöhemmin tällä viikolla. 

"Käytävillä puhutaan maksukyvyttömyydestä" 

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Euroopassa varaudutaan mahdollisuuteen, ettei Kreikka selviä veloistaan.

Politiikan toimittajien vieraana tiistaina ollut Sipilä arvioi, että Kreikan velkaneuvotteluiden tilanne on vaikea ja aikataulu tiukka. Hän kuitenkin uskoo, että kaikki pyrkivät löytämään ratkaisun kesäkuun aikana.

– Voi sanoa, että ihme täytyy tapahtua, että ensi viikolla asia olisi ratkennut, Sipilä sanoi.

Euromaiden valtiovarainministerit ovat koolla Luxemburgissa loppuviikosta. Ensi viikolla Kreikan tilanne nousee esiin EU-huippukokouksessa.

EU-käytäväkeskusteluissa vilahtelee Sipilän mukaan myös mahdollisuus siitä, että Kreikka ajautuu maksukyvyttömyyteen.

– Useammillakin mailla on henkistä varautumista, että ratkaisua ei ehkä löydykään.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.