Mainos

Euroryhmän Kreikka-kokous päättyi taas tuloksettomana

Euroryhmän Kreikka-kokous päättyi ilman tulosta. 

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kertoo Twitterissä, että Kreikka ja lainoittajat jatkavat neuvotteluja, mutta euroryhmä ei kokoonnu enää tänään. Näillä näkymin euroryhmä on koolla lauantaina. 

Ennen EU:n huippukokousta kokoontuivat sekä euroryhmä että Kreikan johto velkojiensa troikan kanssa.

Troikalla tarkoitetaan Euroopan keskuspankkia, Kansainvälistä valuuttarahastoa IMF:ää ja Euroopan komissiota. Euroryhmän odotetaan kokoontuvan uudelleen viikonloppuna. Troikan ja Kreikan edustajat jatkavat neuvotteluita jälleen perjantaina.

Torstaina käydyissä neuvotteluissa oli esillä kaksi kompromissiehdotusta - toinen Kreikalta, toinen velkojilta. EU-lähteen mukaan velkojat ovat yksimielisesti hyväksyneet osan Kreikan ehdotuksista, ja ne voisivat olla sopimuksen pohjana.

Osa neuvottelijoista optimistisia, osa ei

Neuvotteluita käydään tällä hetkellä siitä, millaisia uudistuksia Kreikan on tehtävä, että se saa 7,2 miljardin tukipaketin kuun loppuun mennessä. Velkojat ovat vaatineet, että Kreikan on uudistettava eläkejärjestelmäänsä, nostettava arvonlisäveroaan ja leikattava puolustusmenojaan. Osa neuvottelijoista on optimisia sovun suhteen, osa puolestaan ei.

– Emme ole edenneet tavoitteiden mukaisesti. Jollakin alueilla olemme liikkuneet jopa taaksepäin, Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi toimittajille.

Reutersin lähteiden mukaan Merkel olisi jopa vaatinut, että Kreikka-neuvottelut on saatava päätökseen jo maanantaina ennen markkinoiden avautumista.

Tähän asti neuvotteluiden takarajana on pidetty kesäkuun viimeistä päivää. Kreikalle erääntyy tuolloin 1,5 miljardin euron lainaerä IMF:lle, jota se ei pysty maksamaan ilman 7,2 miljardin euron tukipakettia. Ilman tukipakettia Kreikan on arveltu joutuvan vararikkoon ja ajautuvan ulos eurosta.

Sen sijaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk suhtautui neuvotteluihin optimisesti. Hän uskoo, että neuvottelut päättyvät vielä onnellisesti.

Myös Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sanoi olevansa luottavainen siitä, että sopu syntyy.

– Meillä on kattava ehdotus. Olen hyvin varma siitä, että saamme aikaan kompromissin ja selviämme kriisistä, Tsipras sanoi.  


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.