Mainos

Tshekki ja Puola: Naton jatkettava laajentumista

Puolan ja Tshekin presidentit vaativat viikonloppuna sotilasliitto Natoa avaamaan ovensa uusille jäsenmaille myös jatkossa sekä julkistamaan jäsenvalintojensa perusteet. Molempien maiden arvellaan saavan kutsun Naton jäseniksi sotilasliiton ensikuisen huippukokouksen jälkeen.

Tshekin presidentti Vaclav Havel vaati eilen Natoa tekemään selväksi, millä perusteilla ensimmäisessä laajentumisvaiheessa hyväksyttävät maat on valittu. Hänen mielestään sotilasliiton olisi myös kerrottava, milloin muut jäseniksi havittelevat maat voivat päästä mukaan.

Myös Puolan presidentti Aleksander Kwasniewski toivoo, että Naton laajentuminen nähtäisiin jatkuvana kehityskulkuna eikä kertaluontoisena tapahtumana. Hän sanoi lisäksi tänään, ettei odota Naton siirtävän ratkaisevasti joukkojaan, ja arvioi, että Puolan kannalta samaan tulokseen päästäisiin sen omaa armeijaa ja sotilasjärjestelmää uudistamalla.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton tyrmäsi viime viikolla muiden Itä-Euroopan maiden kuin Tshekin, Puolan ja Unkarin ottamisen Natoon. Itä-Euroopan asiantuntijat pelkäävät alueen tasapainon kärsivän, jos osa maista jää pitemmäksi aikaa sotilasliiton ulkopuolelle.

Italian pääministeri Romano Prodi moitti tänään Denverissä, Yhdysvalloissa Clintonia Romanian ja Slovakian jäsentoiveiden hylkäämisestä. Romanian presidentin Emil Constantinescun odotetaan huomenna vielä itse vetoavan maansa puolesta ja pohjustavan samalla laajentumisen jatkamista.

Presidentti Kwasniewski muistutti Natoa myös Ukrainan jäsenyystoiveista ja toivoi, ettei maan luottamusta länsimaihin jätettäisi huomiotta. Havel, Kwasniewski ja Constantinescu osallistuvat eilen alkaneeseen Naton työkokoukseen Tshekin pääkaupungissa Prahassa.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.