Mainos

TS: Kännykän käyttö tuplaa tinnituksen riskin

Itävallassa tehdyn tutkimuksen mukaan henkilö, joka puhuu päivässä keskimäärin kymmenen minuuttia kännykkään, sairastuu tinnitukseen 71 prosenttia todennäköisemmin kuin vähäpuheisempi kaverinsa.

Asiasta kertoo Turun Sanomat.

Tutkimuksessa vertailtiin sataa tinnituksesta kärsivää ihmistä joukkoon, jolla oireita ei ole.

Tulosten mukaan neljän vuoden kännykän käyttö näyttäisi jopa tuplaavan kroonisen tinnituksen riskin.

Tinnitus eli korvien soiminen on maailmalla yhä yleisempi vaiva, joka lisääntyy melusaasteen kasvaessa. Eri arvioiden mukaan 10-15 prosenttia länsimaiden ihmisistä kärsii pitkäaikaisesta korvien soimisesta.

Kännykän käytön ja tinnituksen välillä ei tutkimuksissa ole kuitenkaan löydetty täysin varmoja yhdistäviä tekijöitä. Wienin yliopiston tutkijat pitävätkin mahdollisena, että kännykän säteilyenergia vaikuttaa vahingoittavasti korvan sisäosiin.

Suomessa huolestuttu mp3-soitinten vaikutuksista

Helsingin tinnitusklinikan erikoissairaanhoitaja Jarmo Lehtimäki kertoo, että suomalaisissa tutkimuksissa korvien soimiseen ei ole löytynyt syy-yhteyttä kännykän käytöstä. Suomessa ollaan enemmän huolissaan mp3-soittimien aiheuttamista kuulovaurioista.

- Ne ovat ongelma etenkin nuorten keskuudessa, sillä niitä kuunnellaan usein kovalla volyymillä, kertoo Lehtimäki Turun Sanomissa.

Lehtimäki lisää, että mp3-soittimien kohdalla altisutusajat ovat liian pitkiä.

Hän myös rauhoittelee itävaltalaisista tutkimustuloksista, sillä hänen mukaansa kuulontutkijat eivät yleisesti pidä kännykkäsäteilyä uhkana kuuloelimille.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.