Trumpin ehdokkaasta tulossa korkeimman oikeuden uusi tuomari demokraattien kiivaasta vastustuksesta huolimatta

2:43
Presidentti Donald Trump on nimittänyt korkeimman oikeuden tuomari- ehdokkaakseen tuomarin ja juristin Amy Coney Barrettin – MTV Uutisten kirjeenvaihtaja kertoo, minkälaisia mielipiteitä tämä on herättänyt.

Yhdysvalloissa senaatin on määrä vahvistaa tänään llalla paikallista aikaa presidentti Donald Trumpin ehdottaman Amy Coney Barrettin valinta tuomariksi maan korkeimpaan oikeuteen. 

Demokraatit ovat vastustaneet nimitystä kiivaasti, koska se tehdään puolueen mukaan aivan liian lähellä presidentinvaaleja.

Amy Coney Barrett tunnetaan muun muassa abortin vastustajana. Lisäksi hänen pelätään avittavan konservatiiveja perumaan Donald Trumpin edeltäjän Barack Obaman terveydenhuoltouudistuksen, joka tunnetaan nimellä Obamacare.

Barrettin valinta saattaa sinetöidä korkeimman oikeuden konservatiivienemmistöiseksi vuosiksi eteenpäin, sillä jo tälläkin hetkellä tuomareista viittä pidetään konservatiiveina ja kolmea liberaaleina.

Paikka yhdeksänjäsenisessä tuomioistuimessa vapautui, kun liberaalituomari Ruth Bader Ginsburg kuoli syyskuussa.

Demokraatit yrittivät vielä eilen kampittaa Barrettin valintaa viivästyttämällä parhaansa mukaan esitykseen liittyvää keskustelua, kun senaatti kävi läpi nimitykseen liittyviä menettelytapoja. Viivytys ei kuitenkaan onnistunut, ja viimeinen menettelytapoja koskeva äänestys päättyi republikaanien eduksi 51–48.

– Huomisiltana korkeimmassa oikeudessa on uusi tuomari. Vastapuoli ei pysty muuttamaan asioita pitkään aikaan, kehui republikaaneja johtava Mitch McConnell.

Nimitys edennyt pikavauhtia

Republikaanisenaattori Marsha Blackburn ylisti Fox-kanavan haastattelussa Trumpia estoitta siitä, että hänen presidenttikautensa aikana korkeimpaan oikeuteen on saatu peräti kolme konservatiivituomaria, kun Barrettin tuleva nimitys lasketaan mukaan.

Barrettin nimitys on edennyt pikavauhtia. Trumpin esityksestä mahdolliseen nimitykseen tulee kuluneeksi vain 30 päivää, kun aikaa normaalisti kongressin tilastojen mukaan kuluu liki 70 päivää.

Tämänpäiväistä senaatin äänestystä johtaa varapresidentti Mike Pence, joka perustuslain mukaan on senaatin muodollinen johtaja. Pence aikoo tulla paikalle, vaikka hänen kansliapäälliköllään todettiin viikonloppuna koronatartunta. Pencen koronatestin tulos oli kuitenkin negatiivinen.

Senaatin demokraattijohtajan Chuck Schumerin mukaan republikaanit ovat valmiita vaarantamaan senaattorien terveyden nimityksen vuoksi.

– Pandemia ei merkitse republikaaneille mitään, kun he runnovat korkeimman oikeuden nimitystä eteenpäin, Schumer sanoi.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja