Trumpilta odotetaan useita armahduksia vielä presidenttikauden viime hetkillä – muistatko näitä aiempien presidenttien armahduksia?

3:08
Kurkista videolta, miltä paikan päällä Yhdysvalloissa näyttää nyt! Turvajärjestelyt on viritetty äärimmilleen ja pelkona on, että Bideniin kohdistuu isku jopa turvallisuusjoukkojen sisältä.

Vuosikymmenten aikana Yhdysvaltojen presidenttien myöntämät armahdukset ovat aiheuttaneet usein kohuja.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin odotetaan ilmoittavan useista armahduksista ja tuomioiden lievennyksistä vielä virkakautensa loppumetreillä.

Mediatietojen mukaan Trump saattaisi viimeisenä virkapäivänään ilmoittaa jopa sadasta armahduksesta tai rangaistuksen lievennyksestä. Tiettävästi hän on pohtinut perheenjäsentensä tai jopa itsensä armahtamista, mikä olisi ennenkuulumatonta.

Spekulointia on käyty myös siitä, päästäisikö Trump vakoilusyytteitä pakoilevan tietovuotaja Edward Snowdenin pälkähästä. 

Väistyvän presidentin tahti armahduksissa on kiihtynyt viime kuukausina. Trump on jakanut armoa muun muassa Venäjä-tutkinnassa ryvettyneille liittolaisilleen, vävynsä isälle sekä irakilaissiviilien surmaamisesta tuomituille turvallisuusyhtiön työntekijöille.

Presidentit ovat kohauttaneet ennenkin

Kenties kiistanalaisin armahdus myönnettiin Watergate-skandaalin jälkeen, kun Yhdysvaltain silloin presidentti Gerald Ford pyyhki pois edeltäjänsä Richard Nixonin rikokset.

Seuraava presidentti Jimmy Carter suututti veteraanit, kun hän kautensa aluksi armahti suuren joukon Vietnamin sodan kutsuntoja vältelleitä miehiä.

Bill Clintonin myöntämä armahdus viimeisenä virkapäivänä sai aikaan lahjussyytöksiä, koska tuomittu talousrikollinen oli aiemmin tukenut avokätisesti demokraattipuoluetta.

Yhdysvaltain presidentit ovat käyttäneet armahdusoikeuttaan vaihtelevasti. Neljä kertaa virkaan valittu Franklin D. Roosevelt jakoi lähes 3 000 armahdusta, George Bush vanhempi vain 74.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja