Trump: Yhdysvaltalaisten täytyy tuomita valkoista ylivaltaa kannattavat ajatukset

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump piti tänään puheen koskien Yhdysvalloissa viikonloppuna tapahtuneita joukkoampumisia. 

Muutaman päivän sisällä tapahtuneissa ampumisissa Texasissa ja Ohion osavaltiossa on kuollut ainakin 29 ihmistä. Trump tuomitsi rasismin ja kiihkoilun puheessaan, jonka hän piti kansalle Yhdysvalloissa viikonloppuna tehtyjen joukkoampumisten takia.

Trumpin mukaan "jokaisen yhdysvaltalaisen tulee tuomita rasismi, ahdaskatseisuus ja valkoinen ylivalta". 

Videolta voit katsoa MTV Uutiset Liven lähetyksen liittyen Ohion joukkoampumisiin. Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Trumpin mukaan Yhdysvalloista ei löyty myöskään sijaa vihalle, uutistoimisto Reuters siteeraa presidentin puhetta. Hänen mukaansa joukkoampumisiin syyllistyneille pitää antaa kuolemantuomio.

Puheessaan Trump vaati myös lopettamaan väkivallan ihannoinnin viitaten videopeleihin.

– Tänä päivänä ongelmallisen nuoren on liian helppoa ympäröidä itsensä kulttuurilla, jossa ylistetään väkivaltaa, hän sanoi.

Trump arvioi, että Yhdysvaltain aseväkivallan pääongelma ovat pikemminkin psyykkiset sairaudet, joita internet on ruokkinut, kuin aseiden vaivaton saatavuus.

– Meidän on tunnustettava, että internet on tarjonnut vaarallisen väylän radikalisoituneille häiriintyneille ajatuksille, Trump sanoi.

Trump jätti puheessaan vähälle huomiolle aselakien tiukennukset, joita aktivistit ja demokraatit ovat vaatineet. 

The New York Times kertoo, että presidentti luki puheensa niin sanotulta prompterilta, jota esimerkiksi uutisankkurit käyttävät televisiouutisissa. Julkaisun mukaan tilaisuudessa ei ollut mahdollista esittää Trumpille kysymyksiä.

Presidentti ei myöskään toistanut viestipalvelu Twitterissä esittämäänsä kommenttia, että demokraattien ja republikaanien tulisi yhdistää voimansa. 

FBI:n entinen johtaja: Trump käyttää rasismia hyväkseen

Lauantaina Texasin El Pasossa tapahtunut joukkoampuminen laukaisi arvosteluryöpyn kohti Trumpia, jonka retoriikan on katsottu lietsoneen väkivaltaa. El Pasossa kuoli 20 ihmistä.

El Pason lisäksi Ohion Daytonin joukkoampumisessa kuoli sunnuntaina yhdeksän ihmistä.

Yksi nimekkäimmistä presidentin arvostelijoista on Trumpin vuonna 2017 liittovaltion poliisin FBI:n johdosta erottama James Comey, joka vaatii New York Timesissa Trumpilta kovempia toimia rasismia vastaan.

Juttu jatkuu aiheeseen liittyvän uutisvideon jälkeen. 

Comeyn mukaan Yhdysvaltain kansakunnan keskiössä on "radioaktiivinen, rasistinen keitos", jota Trump käyttää hyväkseen havitellessaan jatkokautta vuoden 2020 presidentinvaaleissa.

– Suuren osan historiastamme tuo keitos oli kuolettava ja hallitsematon, mikä johti afroamerikkalaisten orjuutukseen, terroriin ja sortoon, Comey kirjoittaa.

Comeyn mukaan viimeisen 50 vuoden aikana Yhdysvallat on onnistunut rakentamaan suojavalleja rasismia vastaan lainsäädännössä ja kulttuurissa. Nyt Trump kuitenkin käytöksellään purkaa noita suojakeinoja.

– Sen vaikutukset ovat nähtävissä. FBI:n työpöydällä on röykkiöittäin viharikoksia ja valkoisen ylivallan kannattajiin liittyviä tutkimuksia. Stadion täynnä amerikkalaisia, jotka tiesivät olevansa televisiossa, huusivat kuorossa "lähettäkää hänet takaisin".

Comey viittaa Trumpin heinäkuussa pitämään puheeseen, jonka aikana katsojat alkoivat huutaa iskulausetta ilman, että Trump yritti keskeyttää heitä. Iskulause viittaa kongressin demokraattiedustaja Ilhan Omariin, joka on syntynyt Somaliassa. Omar on Yhdysvaltain kansalainen.

Meksiko uhkailee oikeustoimilla

El Pason väkivallan on tuominnut myös Meksiko, jonka kansalaisia kuolonuhrien ja haavoittuneiden joukossa oli useita. NBC Newsin mukaan Meksikon hallitus uhkaa ryhtyvänsä oikeustoimiin Yhdysvaltoja vastaan, jotta meksikolaisten turvallisuus Yhdysvalloissa saataisiin taattua.

Videolausunnossaan Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebrard kutsui ampumista "barbarismiksi".

Klo 18.54: Juttua päivitetty kauttaaltaan yksityiskohdilla. 

Lue myös:

    Uusimmat