Trump tekee ”maailmanpolitiikan reality tv:tä” – Asiantuntijat: Neuvotteluyhteys Kimiin vie maailmaa askeleen kauemmaksi ydinsodasta

Trump tapaa Kimin - mitä on saavutettavissa? 7:33

Asiantuntijat arvioivat, että Pohjois-Korean Kim Jong-unin ja Yhdysvaltojen Donald Trumpin tapaamisen voidaan katsoa antavan kummallekin mahdollisuuden tulla nähdyksi voittajana.

Asiantuntijat kertovat Huomenta Suomen sohvilla myös siitä, miten Trump pyrkii tapaamisella helpottamaan sisäpoliittista tilannettaan.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Ville Sinkkonen arvioi, että tapaamisessa korostuivat henkilökemiat ”erikoislaatuisina hahmoina” tunnettujen valtionpäämiesten vuoksi. Tässä vaiheessa vaikuttaa kuitenkin siltä, että ainakaan kiistakysymykset eivät ole tapaamista haitanneet.

Suuria ratkaisuja ei luvassa

Sinkkonen pitää keskustelua massiivisena muutoksena suhteessa parin kuukauden takaiselle tilanteelle. Kokous tarjoaa Yhdysvalloille mahdollisuuden selvittää maan turvallisuudelle tärkeää ydinasekysymystä, mutta antaa myös Trumpille mahdollisuuden henkilökohtaiseen arvonnostoon.

– Tässä on Trumpille mahdollisuus tehdä maailmanpolitiikan reality tv:tä, Sinkkonen arvioi.

Hän ei odottaisi asiassa minkäänlaista ”big bang -ratkaisua”, vaan pitää tapaamista alkusysäyksenä pidemmälle prosessille.

Professori Teivo Teivainen kohutapaamisesta:"Siinä on tehty brutaalia hallitsijaa salonkikelpoiseksi" 3:49

Kimista tuli askeleen salonkikelpoisempi

Videolla Teivainen kertoo, miksi Pohjois-Korealla on vain vähän motiiveja luopua ydinasepelotteestaan, ja mitkä seikat tarjoavat neuvottelijoille mahdollisuuden kompromissiin. 

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen pitää kiinnostavana, miten Pohjois-Korean ympäröivät maat suhtautuvat kokouksen tulevaan antiin. Jos Yhdysvallat esimerkiksi vähentää painetta alueella, voivat alueen maat huolestua suojansa heikentymisestä. Toisaalta neuvotteluyhteyden säilyminen vähentää suuren konfliktin mahdollisuutta alueella.

Hänen mukaansa erityisesti Kim paransi asemiaan tapaamisen ansiosta.

– Yhtäältä on tehty brutaalia johtajaa salonkikelpoiseksi. Toisaalta maailma on yhden askeleen kauempana suursodan ja ydinkonfliktin uhasta etenkin Itä-Aasiassa, hän arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat