Trump kutsui kansalliskaartin pois Washingtonin kaduilta: "kaikki on nyt täydellisessä hallinnassa" – New York lopetti ulkonaliikkumiskiellon

Minneapolisissa pidettiin George Floydin muistotilaisuus, protestit jatkuneet toista viikkoa 1:53
Minneapolisissa järjestettiin perjantaina muistotilaisuus poliisiväkivallan takia kuolleelle George Floydille.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump ilmoitti sunnuntaina määränneensä kansalliskaartin vetäytymään Washingtonista. Kaarti oli kutsuttu apuun mielenosoitusten hillitsemiseksi.

Trump kertoi määräyksestään Twitterissä ja perusteli sitä sillä, että "kaikki on nyt täydellisessä hallinnassa". Presidentin mukaan lauantain mielenosoituksiin osallistui paljon odotettua vähemmän ihmisiä. Hän kuitenkin huomauttaa tviitissään, että kaarti voi tarvittaessa palata nopeasti.

Kymmeniätuhansia kaartilaisia kutsuttiin apuun kymmenissä osavaltioissa sen jälkeen kun ympäri maan levisi poliisiväkivallan ja rasismin vastaisia mielenosoituksia. Taustalla on mustan George Floydin kuolema Minneapolisissa. Floyd kuoli poliisin painettua häntä polvella niskasta pidätystilanteessa. Kyseistä poliisia syytetään toisen asteen murhasta, mikä Suomessa vastaa tappoa.

Kolme muuta poliisia on saamassa syytteet avunannosta toisen asteen murhaan. Kaksi poliiseista auttoi pitelemään Floydia. Kolmas seisoi lähettyvillä, mutta ei puuttunut tilanteeseen.

New York osoitti "parhaat puolensa"

Alkuvaiheen mellakoinnin jälkeen mielenosoitukset ovat Yhdysvalloissa olleet suurelta osin rauhallisia. Esimerkiksi New Yorkissa pormestari Bill de Blasio kumosi sunnuntaina kaupungin ulkonaliikkumiskiellon ennakoitua aiemmin. Iltakahdeksan ja aamuviiden välille asetettu kielto määrättiin mielenosoitusten vuoksi, kun protestien alkuvaiheessa joissakin Manhattanin luksuskaupoissa ryösteltiin.

Lauantaina New Yorkissa järjestettiin mielenosoitus, mutta kokoontuminen sujui pääosin rauhallisissa merkeissä eikä poliisi puuttunut asiaan.

– Eilen ja viime yönä näimme kaupunkimme parhaat puolet, de Blasio tviittasi.

Kumoutuminen tuli voimaan välittömästi.

Ulkonaliikkumiskielto oli kaupungin ensimmäinen 75 vuoteen. Alun perin sen oli tarkoitus kestää vielä vuorokauden.Mielenosoittajat ovat vaatineet rasististen järjestelmien purkamista, ja New Yorkissa vaatimuksena on myös muun muassa muuttaa poliisia suojelevaa lakia.

Maanantaina New Yorkin on määrä alkaa avautua vaiheittain koronavirusrajoitusten hellittäessä.

Lue myös:

    Uusimmat