Trump keskusteli puhelimitse Taleban-järjestön johtajan kanssa

Afganistanin rauhansopimus rakoilee – Trump keskusteli puhelimitse Taleban-johtajan kanssa 0:26

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi tänään keskustelleensa puhelimitse äärijärjestö Talebanin johtajan kanssa.

Trumpin mukaan keskustelu oli "oikein hyvä". Myös Taleban vahvisti keskustelun.

Puhelinkeskustelu käytiin päivä sen jälkeen, kun Taleban ilmoitti lopettavansa osittaisen tulitauon ja aloittavansa uudelleen hyökkäykset Afganistanissa. Talebanin mukaan hyökkäykset kohdistetaan Afganistanin hallinnon joukkoja, ei ulkomaisia joukkoja vastaan.

Talebanin ilmoitus herätti epäilyksiä, onnistuvatko Afganistanin hallinnon ja Talebanin keskinäiset rauhanneuvottelut, joiden on ollut määrä alkaa 10. tätä kuuta.

Viikonloppuna Yhdysvallat ja Taleban allekirjoittivat sopimuksen, joka toteutuessaan tarkoittaisi amerikkalaisten joukkojen lähtemistä vähitellen Afganistanista. Sopimuksessa oli myös maininta Afganistanin hallinnon hallussa olevien 5 000 taleban-vangin vaihto tuhanteen Talebanin hallussa olevaan vankiin.

Taleban on pitänyt vankien vaihtoa ennakkoehtona rauhanneuvotteluille, mutta Afganistanin presidentti Ashraf Ghani on kieltäytynyt vaihdosta ennen kuin rauhanneuvottelut alkavat.

Talebanin joukot ovat tehneet kymmenkunta hyökkäystä Afganistanin armeijan tukikohtia vastaan sen jälkeen, kun järjestö ilmoitti lopettaneensa osittaisen tulitauon, kertoivat viranomaiset tiistaina.

Lue myös:

    Uusimmat