Mainos

Trump aikoo määritellä meksikolaiset huumekartellit terroristiryhmiksi

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo määritellä meksikolaiset huumekartellit terroristiryhmiksi. Hän kertoi asiasta haastattelussa, jonka konservatiivinen mediapersoona Bill O’Reilly julkaisi nettisivuillaan.

–  Aiotko määritellä nämä Meksikossa olevat kartellit terroristiryhmiksi ja aloittaa lennokki-iskut heitä vastaan, O'Reilly kysyi Trumpilta.

Trump ei halunnut kertoa, mitä hänellä on suunniteltuna kartellien varalle, mutta hän vahvisti määrittelevänsä ne terroristiryhmiksi.

Trump kertoi O’Reillylle, että hän on tehnyt töitä terroristiryhmämääritelmän kanssa edellisten 90 päivän ajan. Trumpin mukaan määritelmän muuttaminen ei ole helppoa, vaan sen saavuttaakseen on käytävä läpi erityinen prosessi, jossa ollaan hänen mukaansa kuitenkin jo varsin pitkällä.

Trump julisti marraskuun alussa "sodan" kartelleja vastaan sen jälkeen, kun yhdeksän yhdysvaltalaista mormonia oli surmattu Meksikon pohjoisosassa.

Väijytyksessä olleet asemiehet hyökkäsivät autoilla liikkeellä olleiden LeBaronin perheenjäsenten kimppuun, jolloin kolme naista ja kuusi lasta kuoli. Lisäksi kuusi lasta haavoittui, ja yhden tytön kerrottiin joutuneen kadoksiin.

Trump kertoi marraskuun alussa, että huumekartellit ovat tulleet niin voimakkaiksi, että "joskus tarvitaan armeija kukistamaan armeija".

Meksiko haluaa keskustella kommenteista Yhdysvaltojen kanssa

Meksikolaiset viranomaiset reagoivat Trumpin kommentteihin nopeasti. Meksiko kertoi lausunnossaan haluavansa keskustella asiasta Yhdysvaltojen kanssa. Se on jo ollut yhteydessä yhdysvaltalaisviranomaisiin varmistaakseen, että Yhdysvallat ymmärtää Trumpin kommenttien merkityksen ja laajuuden.

Meksikolaiset yrittävät viranomaislausunnon mukaan järjestää tapaamista Yhdysvaltojen kanssa tuodakseen esille oman kantansa asiaan.

Lausunnon mukaan Meksiko haluaa keskustella myös esimerkiksi siitä, miten aseiden ja rahan virtaa Yhdysvalloista Meksikon järjestäytyneelle rikollisuudelle voitaisiin vähentää. Samalla meksikolaiset haluavat keskustella kemikaalien ja huumeiden esiasteiden kulkemisesta Meksikosta Yhdysvaltoihin.

Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebrard reagoi virallista lausuntoa jyrkemmin Twitterissä. Hänen mukaansa Meksiko ei aio hyväksyä mitään toimea, mikä rikkoo maan kansallista itsemääräämisoikeutta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja