Trendikäs suomalaisheijastin matkaa maailmalle

Eero Aarnion Pony-heijastin tuli myyntiin syyskuussa.
Eero Aarnion Pony-heijastin tuli myyntiin syyskuussa.Saintex Oy.
Julkaistu 10.11.2009 10:31(Päivitetty 09.12.2009 21:42)

MTV3 - Kati Hyttinen

Mikä yhdistää Pallotuolin muotoilijan Eero Aarnion, muotisuunnittelija Paola Suhosen, Marimekon ja trenditietoiset japanilaiset? Heijastin on alkanut kiinnostaa nimekkäitä muotoilijoita ja jopa ulkomaalaisia.

Kun pertteliläinen maanviljelijä kehitti heijastimen aikoinaan hevoskärryjensä turvaksi, hän ei varmasti aavistanut, millaisiin muotoihin ja mittoihin hänen oivalluksensa kehittyy.

Ensimmäinen, suorakaiteen muotoinen jalkamiehen heijastin syntyi vuonna 1965. Nykyään laki velvoittaa jokaisen jalankulkijan käyttämään heijastinta pimeällä. Yhä useammin heijastin valmistetaan muovista, ja muotoja on jo lähes jokaiseen makuun.

Ostetuin on haamu

Muun muassa heijastimia valmistavan Saintex oy:n toimitusjohtaja Susanna Blomqvist.Muun muassa heijastimia valmistavan Saintex oy:n toimitusjohtaja Susanna Blomqvist.

Kirjoitusalustoista, puhelinmuistoista, passin suojakansista sekä design- ja pehmoheijastimista tutulla Saintex oy:llä on tällä hetkellä 250 heijastinmallia. Ostetuin malli on haamu. Designheijastimista suosituin on Paola Suhosen Bambi.

Saintexin ostetuin heijastinmalli on Haamu.Saintexin ostetuin heijastinmalli on Haamu.Saintex Oy.

Paola Suhosen suunnittelema Babmi on SDaintexin suosituin designheijastin.Paola Suhosen suunnittelema Bambi on Saintexin suosituin designheijastin.Saintex Oy.

Toimitusjohtaja Susanna Blomqvist arvelee, että heijastimen käyttöä ei enää rajoita se, että heijastin mielletään tylsäksi, vaan se yksinkertaisesti unohdetaan ottaa mukaan.

– Valikoima on jo niin runsas, että se ei voi olla syy heijastimen käyttämättömyyteen; jokaisen mielipiteisiin, huumoriin ja jopa harrastukseen löytyy omanlaisensa heijastin. Heijastimen pitäisi olla valmiina jokaisessa takissa, että se tulisi varmasti mukaan.

Kippis-heijastin lähti Japaniin

Maija Isolan Unikko on myös heijastin.Maija Isolan Unikko on myös heijastin.Saintex Oy.

Saintex tekee heijastimia paitsi tavaratalomyyntiin ja eri yrityksille myös monelle muulle kotimaiselle muoti- ja designmerkille, muun muassa Aarikalle, Pentikille, Suomen Designmuseolle ja Marimekolle.

Blomqvistilla itsellään on sormensa pelissä sen kanssa, että Marimekon Unikko päätyi heijastimeksi.

– Olin yrittänyt ottaa Marimekkoon yhteyttä tuloksetta, kun Unikon suunnittelija Kristiina Isola sai meidän Huhuu-sarjan Huuli-heijastimen käsiinsä. Kirsti Paakkanen teki lopulta päätöksen, että heijastimen tekijä on otettava selville ja Marimekon on saatava oma heijastin.

Täksi jouluksi Marimekolta tulevat myyntiin joulukuusiaiheiset heijastimet. Japanissa on myynnissä Marimekon Kippis-sarjan pikariheijastin.

Pallotuolista heijastimeen

Ivana HelsinkiPaola Suhonen ja Saintex saivat Red Dot Design Award -kilpailun kunniamaininnan Suhosen suunnittelemalla ”Love or Die” -heijastimella.Copyright MTV Oyj 2007

Saintex aloitti yhteistyön huippusuunnittelijoiden kanssa pari vuotta sitten. Oivallus käyttää heitä heijastimen ideoijina on saamassa jatkoa.

Pallotuolin suunnittelija Eero Aarnion Pony-heijastin tuli markkinoille syyskuussa. Jouluksi häneltä tulee uusi malli. Myös Paola Suhosen heijastinmallistoon tulee tänä syksynä – yleisön pyynnöstä – uusia malleja.

Blomqvist kehuu Aarniota ja Suhosta kekseliäiksi ja uudistumisen haluisiksi taiteilijoiksi. Esimerkiksi Aarnio löysi heijastimen kautta uuden tavan hyödyntää lempimateriaaliaan muovia. Yhteistyö Suhosen kanssa toi Saintexille kansainvälisen Red Dot Design Award -kilpailun kunniamaininnan viime vuonna. Palkinto tuli Suhosen suunnittelemasta ”Love or Die” -pehmoheijastimesta.

Heijastin kuin koru

Saintex valmistaa myös Designmuseon heijastimet.Saintex valmistaa myös Designmuseon heijastimet.Saintex Oy.

Susanna Blomqvist uskoo, että muun muassa muotoilijoiden hienon työn ansiosta tyylikkäimmät heijastimet mielletään jo koruiksi. Siksi ne ovat alkaneet innostaa myös muun muassa japanilaisia ja sveitsiläisiä.

– Japanilaiset rakastavat muutenkin kaikkea pientä, jota voi ripustaa käsilaukkuun tai kännykkään, ja olemme tehneet heille myös kännykkäkoruja. Uskon, että korumaailman kautta saamme ulkomaalaisetkin pikkuhiljaa tajuamaan, että heijastin myös suojaa ja turvaa. Mutta heijastimen on siis oltava hyvännäköinen, muuten sitä ei laiteta Euroopassa tai Japanissa päälle.

Turvallisuus tärkeintä

Saintexin heijastimet tehdään Helsingin Kurkimäessä.Saintexin heijastimet tehdään Helsingin Kurkimäessä.

Vaikka ulkonäkö on tärkeää, kaikkein olennaista heijastimessa on Blomqvistin mielestä turvallisuus.

– On tärkeää, että heijastin täyttää kaikki CE-hyväksynnät. Asiakkaamme eivät voi tietää, mikä on oikeankokoinen heijastin, että se heijastaa riittävästi, ja me laskemme sen heidän puolestaan. Toisaalta yhä suositumpaan heijastinliiviin on toivottu meiltäkin hurjasti panosta, että keksikää nyt jotain uutta. Heijastinliivissä standardit rajoittavat tuotekehittelyä, mutta uskon, että siihenkin saadaan tulevaisuudessa freesimpää näköä.

Heijastinriekaleista taidetta lapsille

Susanna Blomqvist heijastintaulun edessä.Susanna Blomqvist heijastintaulun edessä.

Saintexin heijastimet tehdään Helsingin Kurkimäessä sijaitsevassa tehtaassa. Suuren osan käsityöstä Saintex teettää Uudenmaan työkeskuksella.

Heijastinlevyjen hukkapaloista syntyy taidetta, jota voi ihailla paitsi Saintexin seinillä myös monissa pääkaupunkiseudun päiväkodeissa ja kouluissa. Lisäksi opettajat pyytävät materiaalin ylijäämää askarteluun. Joulun alla heijastinriekaleilla koristellaan muun muassa ulkokuusia.

. Lue myös: .