Mainos

Tradeka saa maksaa Ekan huoltokonttoritalletukset

Helsingin käräjäoikeus on antanut päivittäistavarakaupparyhmä Tradekalle oikeuden maksaa edeltäjänsä eli EKAn huoltokonttorin säästäjien talletusten pääoman takaisin. Talletuksia on yhteensä 12,9 miljoonalla markalla.

Kiisteltyjen talletusten haltijoita on noin 2900, jotka ovat yhtymän työntekijöitä ja eläkeläisiä. Talletukset ovat olleet jäädytettynä vuodesta 1993, kun Eka-yhtymä joutui vaikeuksiin. Tradeka on varautunut maksamaat talletusten pääoman tileille viimeistään 3. heinäkuuta. Yrityssaneerauksen alkaessa huoltokonttorissa oli talletuksia lähes 82 miljoonalla markalla, mutta näistä valtaosa voitiin maksaa heti pois, koska ne olivat ns. etuoikeutettuja saatavia. Näitä olivat palkat, työeläkkeet ja sairauspäivärahat.

Myös osa ei etu-oikeutetuista talletuksista maksettiin jo aiemmin takaisin. Helsingin hovioikeus olisi hyväksynyt näiden talletusten maksun 20000 markkaan saakka, mutta korkein oikeus leikkasi rajaa tuntuvasti. Ratkaisua arvosteltiin eduskuntaa myöten. Valtiovarainministeri Jouko Skinnari (sd.) ilmoittikin tänään pitävänsä päätöstä inhimillisenä ja tärkeänä huoltokonttorin tallettajille. Hänen mukaansa se vahvistaa myös luottamusta Tradekan toimintaan. Skinnari vastaa hallituksessa osuuskunta EKAan liittyvistä asioista.

Tradeka haki keväällä oikeutta maksaa talletusten pääoman takaisin. Myös Tradekan velkojain toimikunta hyväksyi suunnitelman. Käräjäoikeuden päätökseen Tradekan saneerausohjelman muuttamisesta ei tullut määräaikaan mennessä ilmoituksia, jotka ovat edellytys valitusten tekemiseen. Näin ollen päätöksen arvioidaan saavan lain voiman kesäkuun loppuun mennessä, minkä jälkeen Tradeka voi pistää ne maksuun. Ekalla oli myös säästökassa, johon saattoi tehdä talletuksia. Valtio takasi niiden pääoman erityisjärjestelyin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.