TPS:lle tuntuva takaisku – NHL:n kesän ykkösvaraus jättämässä SM-liigan

1:14
Videolla kuvaa, kun Juraj Slafkovsky heilutti maaliverkkoja viime kevään SM-liigan finaaleissa.

Viime vuodet SM-liigassa pelannut Juraj Slafkovsky, 18, on jättämässä Suomen kiekkokaukalot. Slafkovsky pelaa ensi kaudella hyvin todennäköisesti rapakon takana Pohjois-Amerikassa.

Slovakialaishyökkääjä Slafkovsky teki alkukesästä historiaa, kun hänestä tuli ensimmäinen SM-liigapelaaja, joka on varattu ensimmäisellä vuorolla NHL:ään. Merkkipaalu tuli vastaan, kun Montreal Canadiens poimi hänet ykkösvuorolla.

Sen jälkeen kysymykset kääntyivät siihen, että missä Slafkovsky pelaa ensi kaudella. Jatkaako hän TPS:ssä vai vaihtuuko osoite?

TPS:n päävalmentajan Jussi Ahokkaan mukaan on hyvin todennäköistä, että Slafkovsky jättää Suomen kiekkokaukalot.

– Jos ensi kautta ajattelee, niin hän olisi ollut varmaan johtava pelaaja SM-liigassa. Nyt hän lähtee Pohjois-Amerikkaan, Ahokas sanoo MTV Urheilulle.

Tämmöistä viestiä on tullut Montrealista?

– Vähän sellaista joo. Tietenkin pitää katsoa vielä, kun hän menee heidän harjoitusleirilleen. Montrealilla on kuitenkin täydet oikeudet päättää, että missä hän pelaa, vaikka meillä onkin voimassa oleva sopimus hänen kanssaan, Ahokas toteaa.

Mikäli Slafkovsky ei murtaudu NHL-seura Canadiensin kokoonpanoon, on ilmoilla skenaario, jossa hänet sijoitetaan Kanadan junioriliigojen puolelle.

Liekeissä maajoukkueessa

Slafkovsky siirtyi TPS:ään kesällä 2019. Sen jälkeen hän raivasi tiensä seuran C-junioreista aina edustusjoukkueen puolelle. Viime kaudella Slafkovsky nakutti Liigassa 31 runkosarjaotteluun tehot 5+5=10. Siihen päälle hän paukutti kevään pudotuspeleissä 18 otteluun 7 (2+5) tehopistettä.

Slafkovsky loisti erityisesti Slovakian maajoukkueen paidassa. Slafkovsky oli Pekingin talviolympialaisissa miesten jääkiekkoturnauksen arvokkain pelaaja (seitsemän ottelua, 7+0). Sen lisäksi hän paukutti kevään miesten MM-kisoissa kahdeksaan otteluun 9 (3+6) tehopistettä.

– Meille iso juttu oli se, että hän oppii miesten pelien tavoille ja pääsee ikään kuin irti juniorilätkästä. Siinä meni tietty aika, mutta hänen kehityksensä oli koko kauden ajan hyvällä mallilla. Hän pelasi meillä parhaat pelinsä loppukaudesta ja pudotuspeleissä. Puhumattakaan siitä, miten hän onnistui olympialaisissa ja MM-kisoissa, Ahokas kertasi Slafkovskyn kautta.

Kaikki huipentui kesän historialliseen NHL-varaukseen. Slafkovsky oli sekä ensimmäinen SM-liigapelaaja että ensimmäinen slovakialaispelaaja, joka on varattu ykkösvuorolla. Ahokas myöntää, että varaushetki toi hänelle hymyn huulille.

– Olihan se hieno homma. Poika on kulkenut pitkän tien. Hän on kasvanut Turussa ja tehnyt juniorivalmentajien kanssa hienoa työtä, Ahokas nyökkäilee.

Mikäli Canadiens päättäisi vielä lähettää Slafkovskyn takaisin SM-liigaan, otettaisiin hänet Turussa avosylin vastaan.

– Totta kai. Sitä vartenhan sopimus on voimassa, Ahokas sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja