Toukkahoito käyntiin Lapissa

Lapin sairaanhoitipiirissä on aloitettu ns. toukkahoito. Hoidossa käytetään raatokärpäsen toukkia pitkäaikaisten haavojen käsittelyyn.

Lapin sairaanhoitopiirissä on ryhdytty käyttämään kiiltokärpästen toukkia pitkäaikaisten haavojen hoidossa. Kokemukset ovat hyviä. Toukkahoidosta hyötyvät erityisesti potilaat, joilla on vaikeita sääri- ja makuuhaavoja.
Ihotautien ylilääkäri Heikki Salo kertoo, että menetelmä on nopea ja säästää hoitokustannuksia. Salon mukaan toukat puhdistavat jopa MRSA-sairaalabakteerin valtaaman haavan.

Raatokärpäset parhaita

Haavanpuhdistuksen apureiksi sopivat kiiltokärpästen sukuun kuuluvat raatokärpäsen (Lucilia sericata) toukat, jotka kasvatetaan laboratorio-olosuhteissa. Ihotautien ylilääkäri Heikki Salo Lapin keskussairaalasta kertoo, että toukat sopivat ainakin vaikeiden sääri- ja makuuhaavojen puhdistukseen mutta uusimpien tietojen mukaan myös muiden kroonisten haavojen hoitoon.

-Haavaan kehittyy tavallisesti kellertävä, kostea, kuollut kate, joka täytyy saada pois ennen kuin muita hoitoja, esimerkiksi ihonsiirto, voidaan tehdä. Toukka erittää entsyymiliuosta, joka on tavallaan kuin sylkeä. Entsyymi tekee työn eli pilkkoo haavan kuollutta kudosta pieniksi palasiksi, Salo selvittää toukan toimenkuvaa.

Ennen toukkahoitoa haavoja on puhdistettu kirurgisin toimenpitein, erilaisilla puhdistavilla siteillä, imevillä aineilla ja entsyymivalmisteilla. Salon mukaan kirurgi tai hoitaja puhdistaa haavan nopeasti, mutta veitsi tai pinsetti nyppää herkästi mukaansa myös tervettä kudosta. Muut menetelmät taas ovat hitaita.
-Toukat puhdistavat haavan ilman leikkaussalia, suurta henkilökuntaa ja pienellä palkalla. Menetelmä on ehdottomasti nopein ja paras, mitä vuosikymmeniin olen nähnyt, Salo suitsuttaa.

Kukaan ei ole kieltäytynyt

-Lapin ihmiset eivät toukkiakaan säikähdä. Kaikki potilaat ensin vähän kauhistuvat, kun heille esittää toukkahoitoa yhtenä mahdollisuutena. Ei mene kuitenkaan kuin 15-30 sekuntia, kun potilas jo sanoo, että kyllä se hänelle sopii. Kukaan ei ole vielä kieltäytynyt, Salo toteaa ja naurahtaa, että yäk-reaktioita on tullut pikemminkin henkilökunnalta kuin potilailta.

Toukat on pakattu kaksinkertaiseen pussiin sideharson sisään. Yhdessä pussissa on 50-200 toukkaa, ja pussi asetetaan haavan päälle. Salo kertoo, että haava puhdistuu jopa 2-3 päivässä. Viimeistään viiden päivän kuluttua toukkaside poistetaan.
-Ainakin kerran yksi side on auennut ja toukat ovat lähteneet liikkeelle. Ne vain sitten pantiin pois, Salo muistelee.

Salon mukaan toukkahoito toimii myös kotioloissa. Potilas on saanut sairaalassa haavaansa toukkasiteen ja hoito-ohjeet. Hoidon jälkeen potilas on itse hävittänyt toukat uunissa tai takassa puitten seassa.

Lentorahtina Saksasta Rovaniemelle

Toukkahoidon hyödyt tulivat Salolle tutuksi alan kansainvälisistä artikkeleista jo 1990-luvun alkupuolella. Ongelmaksi kuitenkin tuli, miten toukkia saadaan Suomeen ja miten niitä opitaan käyttämään.
-Toukat tulevat meille Saksasta. Kun tilaamme ne faxilla esimerkiksi maanantaina, tavallisesti jo tiistaina iltapäivällä toukat ovat tulleet lentorahtina tänne perille, Salo selvittää.

Suomessa ei toistaiseksi ole laboratoriota, joka kasvattaisi ja myisi toukkia hoitokäyttöön. Salon mukaan kiinnostusta on kuitenkin selvästi ollut.
-Ihotautilääkärinä ja kroonisia haavoja osaltani hoitamassa olevana näkisin, että myös Suomessa olisi hyvä olla toukkakasvattamo, -pakkaamo ja -lähettämö, Salo tuumaa.

Toukkahoito on vanha konsti, joka on Salon mukaan ollut käytössä Yhdysvalloissa jo 1800-luvulla. Toukkahoito elpyi Keski-Euroopassa 1990-luvulla, ja Saksassa toukkia käytetään haavanhoidossa paikoin jo rutiininomaisesti. Myös Skandinaviassa hoitomuoto on vähitellen yleistymässä, Salo tietää.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat