TOP 10: Kaikkien aikojen suomalaisjalkapalloilijat

Suomen A-maajoukkue aloittaa MM-karsinnat perjantaina ja lauantaina kunnioitetaan entisiä maajoukkuepelaajia Respect-otteluissa. Lauantain otteluissa nähdään useita pelaajia jotka mahtuvat mukaan myös koostamallemme listalle jossa pistetään järjestykseen kaikkien aikojen parhaat suomalaisfutarit.

10. Juhani Peltonen

Juhani Peltonen edusti Suomessa ainoastaan Valkeakosken Hakaa. Sähäkkä maalintekijä oli myös ensimmäinen suomalaispelaaja, joka koskaan pelasi Saksan Bundesliigassa. Peltonen edusti Hamburger Sport-Vereinia kahden kauden ajan ennen paluutaan Suomeen. Hänet valittiin kolmasti myös Vuoden jalkapalloilijaksi. Peltonen oli pelikentällä todellinen herrasmies ja on sitä edelleen myös kentän ulkopuolella.

9. Anne Mäkinen

Anne Mäkinen oli ensimmäinen suomalainen naisammattilainen, kun hän pelasi vuosituhannen alussa neljän vuoden ajan USA:ssa. Mäkinen kuului vuosikausia maajoukkueen avainpelaajiin ja hän oli sekä keskikentän aivot, keuhkot ja sydän, sillä hän jaksoi ravata kenttää sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan ja osasi ruokkia myös hyökkääjiä oivaltavilla syötöillä. Hänet valittiin myös vuoden 2005 EM-lopputurnauksen parhaaksi pelaajaksi.

8. Arto Tolsa

Kotkalaisen jalkapalloilun suurin legenda on myös eräs suurimmista suomalaisjalkapalloilun legendoista. Kolmasti Vuoden jalkapalloilijaksi valittu Tolsa säväytti Suomessa pelatessaan maaliahneena hyökkääjänä. Hän siirtyi vuonna 1969 Belgiaan Beerschotin riveihin, jossa hän viihtyi aina vuoteen 1979 saakka. Belgiassa hänen pelipaikkansa muuttui puolustajaksi, mutta monipuolinen peluri pystyi omaksumaan uuden pelipaikan myös hienosti. Tolsa jätti maanpäälliset kentät liian aikaisin, sillä hän kuoli 43-vuotiaana.

7. Laura Österberg Kalmari

Laura Österberg Kalmari pelasi hienon uran ulkomailla ja maajoukkueessa. Hän pelasi 134 A-maaottelua ja viimeisteli niissä 41 maalia. Taitava hyökkääjä oli naisjalkapalloilun keulakuva yhdessä Anne Mäkisen kanssa ja hienon vuoden 2005 EM-kisamenestyksen ansiosta naisjalkapalloilu otti jättiharppauksen sille arvostuksen asteelle jolle se kuuluukin. Österberg Kalmari pelasi viimeiset vuotensa USA:n ammattilaisliigassa kunnes ilmoitti lopettamisestaan tänä vuonna.

6. Antti Niemi

Oululaislähtöinen Antti Niemi väläytteli jo kotimaassa pelatessaan, mutta Kööpenhaminassa pelatessaan hän nousi kansainvälisen tason maalivahdiksi. Sieltä tie vei Skotlannin suurseura Rangersin riveihin, jossa ei peliaikaa kuitenkaan odotetulla tavalla tullut. Sen jälkeen siirto Heartsiin teki Niemestä tunnetun myös muualla kuin Suomessa. Upeat otteet sekä A-maajoukkueessa että Heartsissa veivät lopulta Valioliigaan jossa hän torjui seitsemän kauden ajan Southamptonissa, Fulhamissa ja Portsmouthissa. Erityisesti maajoukkuepelaajien viljelemä ”Antti Niemi torjuu kaiken” –laulu piti hyvinkin usein paikkansa. Hän venyi sellaisiin reaktiotorjuntoihin joihin ei välttämättä yksikään muu vahti tällä planeetalla olisi venynyt. Nykyään hän jakaa oppia muille Huuhkaja-vahdeille A-maajoukkueen maalivahtivalmentajana.

5. Mixu Paatelainen

Sanonta ”Pojasta polvi paranee” pitää paikkansa Paatelaisten kohdalla. Mixun isä Matti ”Roto” Paatelainen oli omana aikanaan armoitettu maalitykki sekä maajoukkueessa että seuratasolla Suomessa. Isänsä nappikset olivat isot täyttää, mutta vanttera Mixu onnistui siinä ja kasvoi hieman ylikin. Paatelainen on edelleenkin legenda Skotlannissa ja hänet tietävät kaikki jalkapalloa vähänkin seuraavat ihmiset. Aggressiivinen, maalinälkäinen ja tehokas kärki oli myös ensimmäinen suomalaispeluri Valioliigassa. Nyt hän luotsaa Huuhkajia kohti arvokisoja.

4. Jussi Jääskeläinen

Mikkelistä lähtöisin oleva Jussi Jääskeläinen siirtyi VPS:n kautta Boltoniin, jossa hän nousi maailman maalivahtieliittiin. Jääskeläinen osoitti harvinaista seurauskollisuutta, vaikka Englannin suurseurat ManU ja Arsenal kuten myös muun muassa Real Madrid ja AC Milan, olivat hänen kintereillä. 15-vuotinen taival Boltonin kanssa päättyi viime keväänä, mutta hän on tälläkin kaudella osoittanut olevansa huippuluokan maalivahti West Hamin maalilla. Oli pitkään maajoukkueessa Antti Niemen varjossa, mutta nousi sieltä nopeasti parrasvaloihin. 36-vuotias ”Jässi” menisi edelleenkin heittämällä Huuhkajien avauskokoonpanoon.

3. Aulis Rytkönen

”Monsieur Magic” oli todellinen tienraivaaja, sillä hän oli ensimmäinen suomalaispelaaja, joka koskaan pelasi ulkomailla ammatikseen. Rykönen siirtyi vuonna 1952 Ranskaan Toulousen. Hän viihtyi siellä peräti kahdeksan kauden ajan. Sitä ennen hän teki jo hienoa uraa Suomessa ja KuPS:ssa ja hänet valittiin ensimmäisenä joukkueurheilijana kärkikymmenikköön Vuoden urheilija-äänestyksessä. Tekninen ja taitava Rytkönen oli todella ranskalaisen lempinimensä veroinen. Vuoden jalkapalloilijaksi hänet valittiin kolmasti.

2. Sami Hyypiä

Voikkaan jättiläinen ponnisti pienestä tehdaskaupungista Euroopan jalkapalloilun parrasvaloihin. Hyypiä nousi Liverpoolissa legendaksi ollen muun muassa joukkueen kapteeni ja oli mukana juhlimassa myös Mestarien liigan voittoa. Tyylikäs, eleetön ja varma toppari ei ollut se maailman nopein puolustaja, mutta pelinluku oli aivan huippuluokkaa eikä hän usein hävinnyt pääpalloakaan. Hyypiä pelasi kovaa, mutta oikein. Siitä osaltaan kertoo se, että hän sai peliurallaan ainoastaan kaksi punaista korttia. Toisen niistä viimeiseksi jääneessä A-maaottelussa Moldovaa vastaan.

Yhdeksän valintaa Vuoden jalkapalloilijaksi, Goal.comin valinta 2000-luvun keskuspuolustajaksi ja tähdistöjoukkueeseen ja valinta UEFA:n vuoden joukkueeseen 2001 osoittavat, että Hyypiä ei ole vain kaikkien aikojen paras suomalaispuolustaja, vaan hän on yksi parhaista Euroopassa.

1. Jari Litmanen

Ykkösvalinta ei juuri perusteluja kaipaa. Kuningas on pelannut huikean uran joka, kukaties, saattaa jatkua vielä. Vaikka häntä ennen ulkomailla nähtiin useita suomalaispelaajia, Litmanen viitoitti sen tien mitä nykypäivän ulkomailla pelaavat pelurit tällä hetkellä käyvät. Hän pelasi suomalaisen jalkapallon maailmankartalle. Yhdeksän valintaa Suomen parhaaksi pelaajaksi sekä vuonna 1995 valinta Euroopan kolmanneksi parhaaksi pelaajaksi kertovat omalta osaltaan minkä tason pelaajasta on kyse. Uskomaton pelaaja jonka pelinäkemys ei ole tältä planeetalta. On vain yksi Kuningas.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja