TOP 10: Kaikkien aikojen parhaat F1-kuskit

Sebastian Vettel varmisti tämän vuoden F1-maailmanmestaruuden ja historian saatossa F1-radoilla on nähty lukuisia huippukuskeja. Vettel ei vielä kirkkaimpaan kärkeen yllä, mutta laitoimme kymmenen kautta aikojen kovinta F1-ratoja kiertänyttä kuskia järjestykseen.

10) Gilles Villeneuve

Kanadalainen Gilles Villeneuven F1-ura jäi liian lyhyeksi hänen kuoltuaan ulosajossa 1982. Hän ei koskaan voittanut maailmanmestaruutta, mutta hänet muistetaan äärimmäisen nopeana kuskina. Mikäli ura olisi saanut jatkua pidempään, maailmamestaruus olisi ollut vain ajan kysymys. Hänen poikansa Jacques Villeneuve kuitenkin pokkasi F1-maailmanmestaruuden 1997, mutta hän ei koskaan yltänyt isänsä mittoihin ajotaidoissa.

9) Niki Lauda

Niki Lauda ajoi jokseenkin uskomattoman F1-uran. Siirryttyään Ferrarille, hän toi italialaisjätille sen ensimmäisen maailmanmestaruuden yli 10 vuoteen. Vuonna 1976 hän oli hengenvaarallisessa onnettomuudesta jossa hän paloi pahoin, mutta toipui voittamaan maailmanmestaruuden jälleen vuonna 1977. Itävaltalainen voitti maailmanmestaruuden vielä 1984 vetäydyttyään jo kertaalleen kilpailuista sivuun.

8) Stirling Moss

Stirling Moss ei Villeneuven tavoin ehtinyt voittaa F1-maailmanmestaruutta urallaan, mutta häntä pidetään yleisesti yhtenä parhaimmista. Hänen tukkeena oli Juan Manuel Fangio, joka englantilaisen epäonneksi ajoi radalla samaan aikaan. Autourheilulahjakkuus pärjäsi myös rallissa ja muissa autolajeissa. Hänen F1-ura päättyi monen muun tavoin ennenaikaisesti onnettomuuteen. Hän ajoi ulos vuonna 1962 ja oli kuukauden koomassa, mutta selvisi hengissä. Hän päätti kuitenkin sen jälkeen löydä hanskat naulaan.

7) Mika Häkkinen

Häkä juhli kahta maailmanmestaruutta uransa aikana. Häkkinen oli ainoa joka pystyi laittamaan Michael Schumacherille hanttiin saksalaisen huippuvuosina. Kylmä ja kliininen kuski oli äärimmäisen nopea ja taitava ohittamaan. Herrasmies aina radalla sekä sen ulkopuolella – toisin kuin monet kilpakumppaninsa.

6) Jackie Stewart

Kolminkertainen maailmanmestari Jackie Stewart oli tyylikäs skotti kilparadoilla, jonka ajo näytti helpolta ja sulavalta. Stewart oli erittäin fiksu kuski, joka voitti 27 ajamastaan 100 kilpailusta.

5) Jim Clark

Jim Clark on yksi niistä joiden elämä myös päätyi kilparadalla. Sitä ennen hän ehti voittaa kaksi maailmanmestaruutta. Hän olisi voinut voittaa muutaman lisää, mikäli kone olisi kestänyt paremmin. Hän oli aikakautensa nopein kuski ja yksi kaikkien aikojen parhaista.

4) Alain Prost

”Professorin” ja Ayrton Sennan huimat kaksintaistelut ovat edelleen varmasti hyvin formulafanien muistissa. Prost voitti urallaan neljä maailmanmestaruutta. Hänet opittiin tuntemaan erittäin älykkäänä ja taitavana kuskina.

3) Michael Schumacher

Michael Schumacherin ansiot ovat paremmat kuin kellään muulla F1-kuskilla. Hurjat seitsemän maailmanmestaruutta, 91 osakilpailuvoittoa, 154 palkintopallisijoitusta ja 68 paalupaikkaa ovat sellaisia ansioita joita ei ehkä koskaan ylitetä. Schumacher on radalla häikäilemätön ja äärimmäisen nopea. Hänellä on kuitenkin ollut aina käytössään paras mahdollinen kalusto ja kakkoskuskit ovat olleet pääasiassa hänen apulaisiaan maailmanmestaruusjahdissa. Paluu takaisin kilparadoille on hieman himmentänyt saksalaislegendan tähteä.

2) Juan Manuel Fangio

Juan Manuel Fangio on monien kirjoissa kaikkien aikojen paras kuski. Fangio ajoi vielä aikoina jolloin turvallisuusmääräykset olivat mitä olivat ja kilpailijat uhmasivat kuolemaa joka kerta rattiin hypätessään. Argentiinalainen voitti viisi maailmanmestaruutta ja lähes puolet ajamistaan kilpailuista.

1) Ayrton Senna

Brasilialaisen ura loppui liian lyhyeen traagiseen Imolan onnettomuuteen 1994. Sitä ennen Senna oli ehtinyt voittaa kolme maailmanmestaruutta. On helppo veikata, että mestaruuksia olisi tullut lisää. Senna oli häikäilemätön ja varustettuna valtavalla itseluottamuksella ja huikeilla ajotaidoilla. Senna oli täydellinen paketti ja siten paras F1-kuski historiassa.

Lue myös:

    Uusimmat