Töölönlahti yllättää monipuolisuudellaan

Yli 40 suomalaista luontoasiantuntijaa kartoittaa parhaillaan Helsingin Töölönlahden luontoa. Kasvi- ja eläinlajeja tunnistetaan niin rannoilta kuin veden altakin.

Geo-lehden järjestämässä tempauksessa asiantuntijat pyrkivät 24 tunnin aikana kartoittamaan kaikki Töölönlahden alueella esiintyvät lajit.

- Eihän tämä mikään lintuparatiisi ole, mutta täällä on paljon rehevää kasvillisuutta. Kyllä täältä lintuja löytyy. Päivän mittaan uskon, että ainakin 40 lajia löytyy, arvioi biologi ja luontokirjailija Lasse J. Laine.

Hyvällä onnella Töölönlahdella voi nähdä harvinaisempiakin lintuja, kuten vaikka muutolla pysähtyneen pikkusiepon tai idän uunilinnun.

Salaisuuksia pinnan alla

Metsähallituksen sukeltajat tutkivat Töölönlahden pohjalla elävää lajistoa.

- Sen perusteella, mitä eilen ennakkoon sukeltelimme, voi sanoa, että täällä on yllättävän monipuolinen lajisto suljetuksi merenlahdeksi, sanoo meribiologi Essi Keskinen Metsähallituksesta.

Heti alkuun sukeltajat löysivät aivan uuden lajin Töölönlahdelta.

- Löytyi valekirjosimpukkaa, mitä ei koskaan aiemmin ole Helsingin seudulta löydetty. Se elää voimalaitosten lauhdevesissä ja ilmeisesti täällä on sille sopivan lämmintä. Tänään selvitämme, onko sitä täällä enemmänkin. Kyseessähän on tulokaslaji, joka saattaa levitä nopeastikin, kertoo Keskinen.

Loispistiäisiä haavissa

Loispistiäisiin erikoistunut tutkija Gergely Varkonyi Suomen ympäristökeskuksesta heiluttelee vauhdikkaasti haaviaan rantapusikossa. Useita eri lajeja loispistiäisiä on jo kertynyt näytepurkkiin.

- En vielä tiedä, montako lajia löytyy Töölönlahdelta, mutta Suomessa elää 2 600 loispistiäislajia. Ne ovat ylivoimaisesti suurin eläinheimo Suomessa, paljastaa Varkonyi.

Myös hämähäkkitutkija on löytänyt tutkittavaa.

- En osaa sanoa tarkkaan, paljonko täällä elää erilaisia hämähäkkejä, mutta kymmeniä lajeja ihan varmasti, kertoo museomestari Timo Pajunen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Runsas kasvilajisto

Töölönlahdella on myös runsas kasvilajisto. Alueelta löytyy niin puistoa, rantaruovikkoa kuin tervaleppäkorpeakin.

- Täällä on monenlaisia elinympäristöjä, vaikka ollaan keskellä Helsinkiä. Onneksi tätä ei ole kokonaan pengerretty tai tehty laitureiksi, kiittelee vanhempi tutkija Terhi Ryttäri Suomen ympäristökeskuksesta.

Töölönlahdella on vielä vuosikymmen sitten elänyt erittäin harvinainen keltahierakka, mutta tutkija pelkää, että se on saattanut hävitä, kun rantaruovikko on levinnyt.

- Vielä en osaa tarkkaan sanoa, montako kasvilajia alueelta löytyy, mutta arvaan, että ainakin 200, uskoo Ryttäri.

Tämän päivän kaltaisia luonnonkartoitustapahtumia järjestetään touko-kesäkuussa yli 30 maassa. Tapahtumat ovat osa YK:n luonnon monimuotoisuuden teemavuotta. Tavattujen lajien lukumäärä selviää huomenna keskiviikkona, kun tulokset julkistetaan.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu

Lue myös:

    Uusimmat