Mainos

Tom of Finland -elokuvan tähti homoyhteisöjen kohtelusta: Meillä on surullinen historia

2:15

Pekka Strang toivoo, että Tom of Finland -elokuva auttaa ihmisiä ottamaan askeleen eteenpäin. Elokuvaprojekti on tarjonnut samalla näyttelijälle hänen ”elämänsä kevään”.

Näyttelijä Pekka Strang näyttelee taiteilija Touko Laaksosta helmikuussa 2017 ilmestyvässä Tom of Finland -elokuvassa.

Laaksosen elinaikana homous määriteltiin rikokseksi. Taiteilijan piirtämät kuvat lihaksikkaista miehistä rikkoivat rajoja ja olivat osana vallankumousta seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta.

Tom of Finlandin taide on tunnettua, mutta taiteilija Laaksonen on jäänyt vieraammaksi.

– Tuomme esille Tom of Finlandin takana olleen taiteilijan, että ymmärtäisimme, että siellä on joku. Samalla kerromme historiaa siitä, miten meillä ja muualla maailmassa on kohdeltu homoyhteisöä. Kerromme sen tänä päivänä, jotta voisimme ottaa askelen eteenpäin, Strang sanoo.

– Olen miettinyt miten surullinen historia meillä on. On helppo sanoa, että nyt kaikki on paremmin, mutta ei siitä ole montaa vuotta, kun Pride-kulkuetta vastaan hyökättiin. Se on niin järjetöntä. Ihmiset haluavat rakastaa toisiaan, niin sitten me olemme määrittelemässä, että ”ei, te ette saa”.

Strang kertoo, että toisinaan kohtausten tekeminen historiasta tekee hänet surulliseksi. Kohtauksia tehdessä hän näkee sen todellisuuden, jossa ihmiset ovat joutuneet elämään.

Projektin myötä näyttelijä on historian lisäksi tutustunut itse taiteilijaan. Hän kertoo matkustaneensa Tom of Finland Foundationiin Los Angelesiin, jossa hän keskusteli Laaksosesta yhdessä tämän ystävän Durk Denherin kanssa.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

– Suomessa olen myös tavannut hänen ystäviään ja muutama viikko sitten hänen sukulaisiaan. Nyt se oli tavallaan myöhäistä, kun kuvaukset ovat näin pitkällä, mutta voi todeta sen, että se mitä olemme tehneet täsmää siihen kuvaan, mitä saa kuulla.

– Touko oli empaattinen, mukava, lahjakas, musikaalinen, taitava piirtäjä, osasi maalata. Rakastettu ystävien ja sukulaisten kesken. On ollut paljon näyttelyitä hänen taiteestaan, mutta nyt vasta on alettu ymmärtämään, että siellä oli oikea ihminen taustalla, jolla oli ihan järisyttävä historia.

Elämän kevät

Strang toteaa olleensa yllättynyt, kun hänet valittiin Laaksosen rooliin. Niin yllättynyt, ettei ole edes uskaltanut kysyä miksi sai roolin.

– Jotain perusteluita olen kuullut siitä, että on helppo muuttaa ikää, ehkä se on siinä. Ja yksi Toukon kanssa tämän loppuvuosinaan työskennellyt henkilö tuli kysymään myöhemmin olenko Toukon sisaren pojanpoika. Hän ihan tosissaan luuli, että olimme sukua. Eli ehkä kasvoissa on jotain samaa, näyttelijä naureskelee.

Suurin osa elokuvasta on jo kuvattu. Strang juttelee, että kun kuvaukset loppuvat, loppuu näyttelijän työ elokuvan suhteen. Hän ei halua stressata lopputuloksesta, vaan nauttii mieluummin tekemisestä.

– Kuvauksissa on ollut todella hyvä tunnelma. Se johtuu osittain ehkä siit, että työryhmän jäsenet tulevat monesta eri maasta. Olemme tulleet tämän projektin ympärille ja se on monelle todella tärkeä, koko tämä tarina. Se heijastuu tekemiseen, Starng kuvailee.

– Tämä on ollut järjettömän kivaa. Tämä on elämäni kevät, Strang toteaa hyväntuulisesti.

Strang näyttelee elokuvassa yhdessä Lauri Tilkasen ja Jessica Grabowskyn kanssa. Elokuvan ohjaa Dome Karukoski. Tom of Finlandin on tarkoitus tulla teattereihin 24.2.2017. Filmiä on kuvattu pitkin kevättä Ruotsissa, Espanjassa ja Saksassa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.