Toistaiseksi suurimmat mielenosoitukset poliisiväkivaltaa vastaan Yhdysvalloissa – "Edes eläintä ei kohdeltaisi kuin George Floydia ja se on vain surullista"

Mielenosoittajat ja poliisi ottivat jälleen yhteen USA:ssa 1:59

Arviolta jopa sadat tuhannet ihmiset osoittivat mieltään poliisiväkivaltaa ja rasismia vastaan lauantaina eri puolilla Yhdysvalloissa. Toistaiseksi suurin mielenosoitus nähtiin Washingtonissa, jossa kymmenet tuhannet ihmiset lähtivät kaduille.

Amerikkalaismedian mukaan mielenosoitukset sujuivat pääosin rauhallisesti. Seattlessa poliisi käytti voimakeinoja kiviä heitelleitä mielenosoittajia vastaan. 

Washingtonissa ihmiset huusivat muun muassa iskulausetta "Ota polvesi pois niskastani!". Mielenosoitukseen osallistunut Azaria Dansby pohti kireää ilmapiiriä oman lähipiirinsä kannalta.

– Ajattelen, mitä omalle veljelleni tapahtuisi, jos hän menisi poliisiasemalle. Olen peloissani, mutta toivon että yhtenä päivänä minun ei tarvitsisi pelätä veljeni hengen tai mahdollisesti oman poikani hengen puolesta, hän sanoi CBS-kanavalle.

"Tämä on ruutitynnyri"

George Floydin väkivaltainen kuolema poliisin käsittelyssä Minneapolisissa on aiheuttanut poikkeuksellisen voimakkaan vastareaktion, joka näyttää yhdistävän monia ihmisryhmiä. 

– Kyse ole edes ihonväristä. Vaikka kyse olisi ollut valkoisesta tai kiinalaisesta miehestä olisimme silti kaikki täällä. Kyse on ihmisyydestä. Se mitä Floydille tehtiin on sellaista, että edes eläintä ei kohdeltaisi niin. Se on vain surullista, totesi Delonno Carroll uutistoimisto Reutersille.

– Tämä on ruutitynnyri, joka odotti räjähtämistään. Kyse on 400 vuoden mittaisesta rasismista ja tuskasta. Oma maani Britannia on ollut siinä mukana, mutta täällä näkyy uskomatonta halua ja voimaa muuttaa asioiden suuntaa. Amerikka ja koko maailma pystyvät parempaan, sanoi puolestaan Joe Hewitt.

George Floydin taposta epäilty poliisi astuu oikeuden eteen maanantaina. Hänet on jo erotettu tehtävästään.

Lue myös:

    Uusimmat