Poliisiväkivallan seurauksena kuolleen tummaihoisen miehen kohtalo nostatti mellakoita – "Miksei mies, joka tappoi George Floydin, ole vankilassa?"

Mielenosoittaja loukkaantui tiputtuaan poliisiauton konepelliltä 0:50
Turhautuneet mielenosoittajat rikkoivat poliisiautoja. Yksi henkilö loukkaantui välikohtauksessa tiputtuaan poliisiauton konepelliltä.

Rajut mielenosoitukset poliisien käsissä kuolleen miehen puolesta ovat jatkuneet jo toista päivää Yhdysvaltojen Minneapolisissa. 

Poliisin kiinniottotilanteen seurauksena kuolleen tummaihoisen miehen kuolema on käynnistänyt useita mielenosoituksia ympäri Yhdysvaltoja. Minneapolisissa mielenosoitukset alkoivat rauhallisesti, mutta muuttuivat illan mittaan rajuiksi yhteenotoiksi poliisin ja mielenosoittajien välillä. Yhdysvaltalaismedioiden mukaan mielenosoitusten yhteydessä kuoli yksi ihminen, mutta tapauksen yksityiskohdat eivät ole selvillä. 

Poliisi turvautui muun muassa kyynelkaasuun mielenosoittajien hallitsemiseksi.

Neljä poliisia erotettu, FBI tutkii tapausta

Ympäri Yhdysvaltoja käynnistyneet mielenosoitukset ovat seurausta tummaihoisen George Floydin kuolemasta.

46-vuotias Floyd kuoli maanantaina poliisin väkivaltaisen kiinniottotilanteen jälkeen. Miestä pidettiin maahan taltutettuna niin, ettei tämä voinut hengittää. Lukuisista aneluista huolimatta poliisi ei hellittänyt otetaan ja piti polvea miehen kaulan päällä siihen asti, kunnes Floyd menetti tajuntansa. Asiakirjaväärennöksistä epäilty Floyd kuoli myöhemmin sairaalassa.

Floydin kuolemaan johtaneessa tilanteessa mukana olleet neljä poliisia on erotettu ja Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI tutkii tapausta. 

– Miksei mies, joka tappoi George Floydin, ole vankilassa? Jos sinä tai minä olisimme tehneet saman, olisimme jo kaltereiden takana, totesi Minneapolisin pormestari Jacob Frey tiedotustilaisuudessa.

Frey sanoi ymmärtävänsä mielenosoittajien tuskan, mutta varoitti heitä sortumasta väkivaltaisuuksiin. 

Floydin kuolema on käynnistänyt Yhdysvalloissa jälleen uuden keskustelun poliisin tummaihoisiin ihmisiin kohdistamasta tarpeettomasta väkivallasta. Maassa on kampanjoitu jo aiemmin mustiin kohdistuvaa väkivaltaa ja rasismia vastaan esimerkiksi Black Lives Matter -liikkeen avulla. 

Lue myös:

    Uusimmat