Toisestakin al-Holin leirillä olleesta suomalaisnaisesta käynnissä rikostutkinta

Keskusrikospoliisi epäilee suomalaisnaista omiin lapsiin kohdistuneesta törkeästä ihmiskaupasta 2:17
Keskusrikospoliisi epäilee suomalaisnaista omiin lapsiin kohdistuneesta törkeästä ihmiskaupasta.

Poliisilla on käynnissä toinenkin tutkinta liittyen niin kutsuttuihin Isis-äiteihin.

Tänään aamulla julki tulleen esitutkinnan tutkinnanjohtaja Jan Aarnisalo Keskusrikospoliisista ei kommentoi tarkemmin toista tutkintaa. 

– Lausun vain tästä tapauksesta, jossa minä olen tutkinnanjohtaja, hän toteaa.

Tutkinnoissa on kyse siitä, miten terroristijärjestö Isisin hallitsemaan niin sanottuun islamilaiseen kalifaattiin matkustaneet naiset altistivat lapsensa konfliktialueella erilaisille kokemuksille. 

Poliisi epäilee, että se, ettei äiti ei ole estänyt lapsiensa altistumista konfliktialueen tapahtumille, voi täyttää törkeän ihmiskaupan rikosnimikkeen kriteerit.

Aarnisalon tutkimassa tapauksessa nainen oli 2014 matkustanut lapsineen Syyriaan ja vienyt perheen konfliktialueelle. Hän palasi loppuvuodesta 2021 yhden lapsen kanssa Suomeen. Myöhemmin Suomeen saapui myös toinen lapsi. He ovat nykyään täysi-ikäisiä.

Osa lapsista on yhä Syyriassa. Aarnisalo kertoo, että naisen Suomessa olevia lapsia on kuulusteltu ja he ovat asiassa uhrin asemassa. Noin 40-vuotias nainen on rikoksesta epäilty.

Aarnisalo kertoo, että sekä äiti että lapset ovat kertoneet tapahtumiin liittyvistä tapahtumista avoimesti. Näyttöä tapauksesta on haastavaa kerätä, sillä näyttö perustuu pääosin kuulusteluihin ja asiantuntijoiden kuulemiseen siitä, millaisissa oloissa perhe on alueella elänyt.

Lue myös:

    Uusimmat