Toimittajalegenda: Tämä lausahdus vaivasi Bodom-mysteerissä

Lähes 50-vuotisen uran iltapäivälehdessä tehnyt Hannes Markkula muistelee tuoreessa kirjassaan "Presidenttien ja murhamiesten pöydissä" mieleenpainuvia juttukeikkoja ja kohtaamisia ihmisten kanssa.

Kirjassa Markkula avaa toimitustyön ja isosti julkisuuteen nousseiden tapausten taustoja omasta näkökulmastaan. Hän on ollut mukana uutisoimassa muun muassa Kytäjän kartanon kolmoissurmasta, Olof Palmen murhasta sekä Bodomin surmien oikeuskäsittelystä vuonna 2004.

60-luvulla telttaretkeltä hengissä selvinnyttä Nils Gustafssonia epäiltiin kolmen ystävänsä surmista, ja hänet pidätettiin vuonna 2004. Gustafsson todettiin kuitenkin syyttömäksi ja pidätyksen perusteet todistettiin vääriksi.

Markkula muistelee haastatelleensa Gustafssonia jo 60-luvun lopulla, kun Bodomjärvellä kioskia pitänyt mies hukuttautui. Myöhemmissä vaiheissa Gustafsson vaikeni medialle.

Markkula kertoo ihmetelleensä Gustafssonin piiloutumista takkinsa sisään sekä erästä toista asiaa poliisitutkimuksessa. 

– Tutkimusten pääkuulustelija, rikosylikonstaapeli Markku Tuominen on jälkeenpäin kertonut minulle, että tultuaan vangituksi Gustafsson oli selliosastolle mentäessä sanonut: "Tehty mikä tehty, 15 vuotta tuli". Sehän oli selvä tunnustus, vaikka sen kuuli pelkästään Tuominen. Ihmettelen edelleen sitä, ettei asiaan kiinnitetty tarpeeksi huomiota varsinaisissa tutkimuksissa. Tuominen sanoi minulle hiljattain, että hän piti lausumaa huulenheittona, eikä sen vuoksi painottanut asiaa esimiehilleen.

Markkula kertoo kirjassaan ihmetelleensä myös Gustafssonin pihatien päätyihin ilmestyneitä kylttejä, joissa luki: Yksityisalue. Pääsy kielletty toimittajilta.

– On lupa ihmetellä, millä oikeudella yksityinen kansalainen saa rajoittaa jonkin ammattikunnan työntekoa Suomessa. Oliko Gustafssonilla viranomaisilta saatu kyseenalainen lupa tällaiseen, Markkula kyselee kirjassaan.

Markkula painottaa kirjassaan, ettei aio lukuisista kyselyistä huolimatta ottaa kantaa oikeuden päätöksen oikeellisuuteen. 

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja