Toimisiko britti-idea koiranpennuista luokkahuonessa Suomessa? Stressi syynä lukiolaisten uupumukseen? "Stressin voi oikein haistaa ilmapiirissä"

2:10

Lukiolaisista olisi erittäin tärkeää, että oppilaitos pyrkisi tarjoamaan eri keinoja ja aktiviteetteja stressaantuneille opiskelijoilleen.

Näin ylioppilaskokeiden alla useat nuoret kamppailevat stressin ja koulu-uupumuksen kanssa enemmän kuin koskaan elämässään. Opetusministeriön viime vuonna tehdyn selvityksen mukaan jopa 75 prosenttia lukiolaisten tuntemista tunteista ovat negatiivisia, kuten stressiä, ahdistusta ja väsymystä.

MTV Uutiset kävi Tikkurilan lukiolla selvittämässä, miten lukiolaiset itse kokevat stressin ja uupumuksen tällä hetkellä, ja miten oppilaitokset ovat tulleet heitä tässä ongelmassa vastaan.

Katso ylhäältä video MTV Uutisten vierailusta Tikkurilan lukiolla.

Lukiolaisilla rankkaa

Stressi ja uupumus on erityisesti yo-kirjoitusten alla erittäin suuri puheenaihe lukioissa. Syksyn kirjoitukset tulevat nopeasti kesäloman jälkeen ja uudet kurssit painavat lukiolaisten mieltä. Tämän vuoksi mihinkään ylimääräiseen lukiolaisilla ei tunnu olevan aikaa.

– Kyllähän sen huomaa käytävillä, että kirjoitukset painavat. Stressin voi oikein haistaa ilmapiirissä, toteaa Tikkurilan lukiossa opiskeleva Antti Kivi.

Syksyn kirjoitukset vaativat, että opiskelijat laittavat kesälomastaan aikaa lukemiseen. Jos tähän ei ole mahdollisuutta, voi paniikki syntyä helposti.

– Sen huomaa, että stressi on tosi kuuma puheenaihe varsinkin näin syksyisin, sanoo Vaskivuoren lukiossa opiskeleva Matilda Stirkkinen.

Koiranpennuista iloa päivään

Maailmalla on myös havaittu opiskelijoissa vallitseva stressi ja useita apukeinoja on otettu käyttöön eri oppilaitoksissa. Esimerkiksi Iso-Britanniassa on useisiin korkeakouluihin tuotu koiranpentuja,  joita opiskelijat voivat leikittää ja rapsuttaa rauhoittuakseen hetkellisesti.

Suomessa koiria on jo otettu erityislasten tueksi, sillä niillä on tutkitusti rauhoittava ja stressiä alentava vaikutus ihmismieleen. Koirat voisivat olla siis yksi keino rauhoittaa myös lukiolaisia.

– Meillä on tällä hetkellä opiskelijoilla oma tila, jossa on sohvia, kahvinkeitin ja muuta, mutta jos sinne lisäisi vaikka ne koiranpennut, rentouttaisihan se aivan eri tavalla, sanoo Kivi.

Oppilaitoksilta toivotaan rohkaisua

Suomessa lukiot tarjoavat opiskelijoilleen abikursseja kirjoituksiin valmistautumisen tueksi. Oppilaitoksilta toivottaisiin kuitenkin vielä uusia eri tapoja huomioida opiskelijoiden stressi ja uupumus. 

Muun muassa pienemmät opetusryhmät henkilökohtaisempaan opetukseen koettiin erityisen tärkeäksi.

– Kyllä aktiviteetit varmasti opiskelijoista auttaisivat osaa opiskelijoista. Varsinkin kun tuntuu, että ulkopuolelta tulee paineita. Myös yksilöllisempää ohjausta ja kannustusta toivottaisiin enemmän, kommentoi Stirkkinen.

Opiskelijat kokivat myös tärkeäksi, että koulu voisi miettiä keinoja alentaa kynnystä hakeutua opiskelijahuollon palveluihin.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja