Toimintasankareita ja superrikkaita: Tässä ovat Venäjän presidenttiehdokkaat

Venäjällä presidentinvaalit heijastavat ison maan isoja kontrasteja. Vaikka tulos näyttääkin jo selvältä, vaalit ovat mielenkiintoinen väläys Venäjän poliittisista valtavirroista.

Tarjolla on itsevaltiaan lailla hallitseva temperamenttinen tahtopoliitikko, kovan linjan kommunisti, Venäjän kolmanneksi rikkain oligarkki, sumeilematon populistinationalisti sekä Putinin ei-niin-salainen tukihahmo naapuripuolueesta.

Voimapoliitikko toimintasankarin valeasussa: Vladimir Putin, Yhtenäinen Venäjä

Vaalien selkeä ennakkosuosikki on Venäjän ”kansallinen johtaja” Vladimir Putin, jolle povataan varovaisten arvioiden mukaan 52 – 58 prosentin kannatusta. Aivan entisenveroinen äänimagneetti hän ei näissä mittauksissa ole, mutta vaalien ennustetaan silti menevän läpi ensimmäisellä kierroksella.

Vaaleissa Putin on tukeutunut pitkälle pääministerin asemaansa. Hänen näkyvin vaaliaseensa ovat lehtikolumnit, jossa hän ruotii muun muassa Venäjän ulkosuhteita. Tuoreimmassa kirjoituksessaan hän toteaa ensin, ettei Venäjä voi eristäytyä, mutta alkaa pian moittia Yhdysvaltojen ”jatkuvia poliittisen masinoinnin yrityksiä”.

Useiden analyytikoiden mukaan korostettu länsikriittisyys on osa vaalitaktiikkaa, mutta jonkinasteisia todellisia muutoksiakin länsisuhteissa voidaan nähdä kun Dmitri Medvedevin kausi päättyy. Luvassa lienee vähemmän diplomatiaa ja enemmän suoraa puhetta - hyvässä ja pahassa.

Putin on herättänyt närää muissa ehdokkaissa kieltäytymällä television vaaliväittelyistä eikä hän näkyvästi kampanjoi edes omien mainostensa kautta.

Kannatusta on kuitenkin rakenneltu viime vuosina kiihtyvään tahtiin erilaisilla mediatempauksilla, joissa Putin on mm. lentänyt hävittäjää, merkinnyt valaan nuolipyssyllä, ajanut moottoripyörää, matkustanut Baikal-järven pohjaan, tainnuttanut tiikerin nukutusnuolella, ratsastanut ilman paitaa ja etsinyt muinaisaarteita meren pohjasta.

Syyskuussa 60 vuotta täyttävä Putin on viime aikoina esiintynyt hätkähdyttävän nuorekkaan ja sileäihoisen näköisenä, mikä on nostanut esiin epäilyjä plastiikkakirurgian käytöstä.

Jos Putin valitaan takaisin presidentinvirkaan, joka on uuden lain mukaan kuusivuotinen, hänen valtakautensa alkaa lähennellä ennätyksiä. Putin astui valtaan vuonna 2000 ja sai toisen kauden vuonna 2004. Vuonna 2008 hän siirtyi pääministerin virkaan ja nyt todennäköisesti palaa presidentiksi vuoteen 2018 saakka.

Neuvostonostalgian suoraselkäinen valinta: Gennadi Zjuganov, kommunistinen puolue

Kommunistipuolueen ikiehdokas, puheenjohtaja Gennadi Zjuganov on ainoa realistinen vaihtoehto Putinin lisäksi toiselle kierrokselle. Hänelle ennustetaan noin kymmenen prosentin kannatusta.

Kannatus perustuu suurelta osin ikäihmisiin, jotka toivovat paluuta neuvostoaikaan. Zjuganov on myös käytännössä ainoa ehdokas, jota ei ole koskaan syytetty mistään salatuista motiiveista. Zjuganov ajaa sinnikkäästi kommunismin asiaa vuosikymmenestä toiseen.

Kenties juuri tämän suoraselkäisyyden takia Zjuganov on saanut hieman yllättävää kannatusta opposition toiseltakin laidalta, mm. Toinen Venäjä -liikkeeltä. Esimerkiksi oppositioliikkeen keulahahmo, shakkimestari Garri Kasparov on kehottanut äänestämään Zjuganovia pelkästään siksi, että näin saataisiin Putinille edes vastaehdokas toiselle kierrokselle.

65-vuotias Zjuganov on näissä vaaleissa pyrkinyt tekemään imagolleen nuorentavan muodonmuutoksen.

Mainoksissa ei esiinnyt tällä kertaa kommunistimerkkejä kantava harmaa pukumies vaan rentoon sirppi-kuviolla varustettuun tulipunaiseen t-paitaan pukeutunut urheilullinen hahmo, jota monet venäläiset ovat jo ehtineet ällistellä noin 30-40-vuotiaan näköiseksi.

Populisti joka meni liian pitkälle: Vladimir Zhirinovski, liberaalidemokraattinen puolue LDPR

Venäjän armoitettu populisti, kazakstanilaissyntyinen Vladimir Zhirinovski (65) tunnetaan rajuista lausunnoistaan ja ympärillään jatkuvasti pyörivästä mediasirkuksesta.

Ajoittaisesta vallanpitäjien näykkimisestä huolimatta Zhirinovskia pidetään pohjimmiltaan Putinin tukimiehenä. Näissä vaaleissa kansallispopulistipuolue LPDR:lle povataan muutaman prosentin kannatusta.

Mediakohuja riittää: Edellisissä presidentinvaaleissa Zhirinovski hätkähdytti lyömällä suorassa tv-lähetyksessä vastaehdokkaansa kampanjapäällikköä kasvoihin. Suomalaiset muistavat ”Zhirin” palopuheet vuoden 1900 rajojen palauttamisesta eli käytännössä Suomen liittämisestä Venäjään. Hänen kansansuosionsa tuntuu kestävän lähes mitä tahansa, mutta tällä kertaa Zhirinovski on kuitenkin saattanut mennä liian pitkälle.

Zhironovski osallistui viime tiistaina Venäjän ykköskanavan Pervyi Kanalin vaalidebattiin ja kiihtyi vastaehdokkaansa Mihail Prohorovin tukijalle, iskelmätähti Alla Pugatshovalle.

Lopulta Zhirinovski päättyi nimittämään jumaloitua 62-vuotiasta kansantaiteilijaa prostituoiduksi. Video on jo levinnyt netissä laajalle ja saattaa viedä Zhirinovskilta tämän uskollisimpiakin kannattajia.

Ennen kohua Zhirinovskille povattiin noin kahdeksan prosentin äänisaalista.

Arkoihin asioihin puuttuva superoligarkki, Mihail Prohorov (riippumaton kansanliike)

Nikkelimiljardööri Mihail Prohorov on vaalien ainoa itsenäinen ehdokas joka yrittää Kremliin ilman duumassa olevan puolueen tukea. Häntä on myös pidetty ainoana ehdokkaana joka kampanjoi aidosti tosissaan. Häntä pidetään myös koulutetun väestön vaihtoehtona.

47-vuotias Prohorov on Venäjän uusin poliittinen hahmo, josta ei oikein ota selvää. Ökyrikas oligarkki on tehnyt omaisuutensa kultayhtiökaupoilla sekä Norilsk Nickel -kaivosyhtiöllä. Forbesin mukaan hän oli viime vuonna Venäjän kolmanneksi rikkain mies.

Raisusta elämäntavastaan tunnettua Prohorovia on takavuosina epäilty mm. epämääräisestä prostituutioskandaalista ja jopa huumeiden käytöstä, mutta viime aikoina esiintyminen on ollut varsin presidentillistä. Talousesitykset ovat olleet rajuja: Prohorov on mm. ajanut 12-tuntisen työpäivän tai 60-tuntisen työviikon tuomista Venäjälle.

Kampanjassaan Prohorov on tökännyt sormensa myös Venäjällä hyvin arkoihin asioihin:

”Haluan muistuttaa siitä, että jotkut ovat joutuneet ottamaan tämänkin vuoden vastaan vankilassa. Puhun Mihail Hodorkovskista, Platon Lebedevistä ja muista syyttömänä tuomituista”, Prohorov sanoo mainosvideollaan.

Gallupien mukaan kannatus on ollut nousujohteista, mutta jäänee 5 - 10 prosentin välimaastoon.

'Putinin puolisalainen tukimies, Sergei Mironov, Oikeudenmukainen Venäjä

Sergei Mironov on entinen liittoneuvoston puhemies ja Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen puheenjohtaja. Oikeudenmukainen Venäjä syntyi vuonna 2006 Rodina- eli Isänmaa-puolueen ja Eläkeläisten puolueen yhdistelmästä.

Keskusta-vasemmistoon sijoittuva puolue kannattaa sosiaaliturvan kehittämistä, mutta sitä pidetään myös Yhtenäisen Venäjän tukipuolueena.

59-vuotias Mironov on pitkän linjan poliitikko. Hänen uskottavuutensa itsenäisenä ehdokkaana on kuitenkin ollut usein koetuksella. Vuoden 2004 presidentinvaaleissa, jossa hän oli itse ehdokkaana, hän antoi lausunnon jonka mukaan ”kaikkihan me haluamme Putinin seuraavaksi presidentiksi”.

Kannatus jäi marginaaliseksi. Nyt tutkimuskeskukset arvioivat hänen kannatuksensa noin kuuteen prosenttiin.

Lue myös:

    Uusimmat