Mainos

Putinin voitto näyttää jo varmalta - Nouseeko oppositio kaduille?

Pietarilaisessa Fontanka.ru -verkkolehden uutistoimituksessa seurataan jännityksellä Venäjän presidentinvaalien h-hetken lähestymistä. Erityisesti vaaliyön jälkeiset tapahtumat kiinnostavat.

Jos Vladimir Putin odotetusti valitaan kolmannelle kaudelle, nouseeko oppositio barrikadeille?

– Monet sanovat lähtevänsä kadulle, tulipa kutsua tai ei. Se, kuinka laajoja mielenosoitukset ovat, riippuu siitä millaisia lukuja näemme 4. maaliskuuta vaali-illan ja yön aikana, kuvailee päätoimittaja Aleksander Gorshkov.

Goshkovin mukaan Venäjällä käydään nyt myös "numerosotaa" jossa opposition ja virallisen Venäjän käsitykset mielenosoitusten osallistujamääristä voivat erota kymmen- tai satakertaisesti.

Tuloksesta riippumatta oppositio kaavailee marsseja maanantaiksi Suomen aikaa kello viidestä eteenpäin.

Pinnanalaisista jännitteistä huolimatta vaalitunnelmaa ei Pietarin kaduilla juuri näe. Katukuvasta on vaikeaa bongata vaalijulisteita, ja monia ehdokkaita on syytetty puolivillaisesta kampanjoinnista.

Medianäkyvyys on muutenkin outoa: Vahvin ehdokas Vladimir Putin ei esiinny tv-mainoksissa lainkaan ja hän on myös kieltäytynyt tv-väittelyistä.

Sille on syynsä.

– Aivan alussa Putinin kannatus oli yli 60 prosenttia. Lähimmällä kilpailijalla oli parhaimmillaan 15 ja muilla 3- 7 prosenttia. Jokainen yhteinen esiintyminen teki Putinista vastustajiensa mainosmiehen. Muut saivat lisää kannatusta, Putin hävisi – riippumatta siitä, voittiko hän väittelyn! Väittelyssä muut voittavat aina näkyvyyttä, kuvailee Pietarin valtionyliopiston viestinnän professori Dmitri Gavra.

Niinpä television vaalitenteissä on nähty erikoisia näytelmiä, kakkosehdokkaiden väittelyitä joiden joukosta vahvin ehdokas loistaa poissaolollaan.

Samalla poliittisen keskustelun arvo on vesittynyt: Muutkin presidenttiehdokkaat ovat esimerkiksi lähettäneet tv-väittelyihin varamiehiään tai kampanjapäälliköitään vaivautumatta itse paikalle lainkaan.

Jos vaalit vastoin odotuksia menevät toiselle kierrokselle, se voi pakottaa Putinin jo vaalitenttiinkin.

– Jos toinen kierros tulee, voimme nähdä vaaliväittelyn Putinin ja kommunistien Gennadi Zjuganovin välillä. Ketään muuta en osaa toiselle kierrokselle kuvitella, Gavra arvioi.

Asetelmasta onkin seurannut erikoisia liittoutumia täysin eri puolilta oppositiokenttää. Mm. Toinen Venäjä -liikkeen keulahahmo, shakkimestari Garri Kasparov on kehottanut oppositiovoimia äänestämään kommunisteja - ei ideologisista syistä vaan yksinkertaisesti siksi, että Putin joutuisi edes toiselle kierrokselle.

Katso Mirja Sipisen raportti Pietarista: (Huomenta Suomi 2.3.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.