Toimi, voit pelastaa hengen

Vain alle kolmannes sydänpysähdyspotilaista saa elintärkeää pikaista elvytystä. Nopea elvytys voi jopa kolminkertaistaa sydänpysähdyspotilaan selviytymistä.

Suomen Punainen Ristin tänään julkistamat uudet yksinkertaisemmat elvytysohjeet kannustavatkin ripeään toimintaan. SPR:n ensiapukoulutuksen päällikkö Henna Korte sanoo, että ohjeiden avulla halutaan madaltaa maallikoiden kynnystä aloittaa elvytys.

- Uusissa ohjeissa keskitytään erityisesti siihen, että maallikkoelvyttäjäkin pystyisi tapahtumapaikalla toimimaan tehokkaasti. Ensin hälytetään ripeästi ammattiapu paikalle, ja sitten aloitetaan varsinainen elvytystoiminta, joka tehdään riittävällä voimalla ja oikealla tekniikalla, Korte linjaa.

Kun ammattiapu on hälytetty paikalle, elvyttäjän on osattava toimia asianmukaisesti. Uudet ohjeet korostavat erityisesti paineluelvytyksen tärkeyttä.

- Mikäli tuupertuneen ihmisen hengitys ei ole normaalia tai hengitystä ei ole ollenkaan, aloitetaan paineluelvytys eli painellaan henkilön rintalastaa alaspäin 30 kertaa. Tämän jälkeen annetaan kaksi puhallusta hengitysteihin.

"Älä pelkää, vaan elvytä"

Kortteen mukaan oikea tahti palveluelvytyksessä on nopea. Painelutiheys on noin 100 kertaa minuutissa.

- Tehokkaassa elvytyksessä rintalasta painuu alaspäin 5-6 senttiä. Tällöin elvytettävän henkilön verta pystytään kierrättämään riittävästi niin, että aivot saavat riittävästi verta ja veren mukana happea.

Paineluelvytyksestä elää sitkeästi väärä uskomus, jonka mukaan väärällä tekniikalla voi aiheuttaa hallaa elvytettävälle. Korte huomauttaa, että rintakehä on joustava kehikko. Kun kädet ovat elvytyksessä rintalastan päällä, vahinkoa ei voi aiheutua.

- Se on yksi asia, mitä yritetään myös korostetaan, että mitään väärää et voi tehdä. Huonompi vaihtoehto on se, että pelkää, eikä tee yhtään mitään.

Korte muistuttaa, että elvyttää voi kuka tahansa.

- On tutkittu, että elvyttäjän pitäisi olla noin 50-60-kiloinen, jotta hänellä on tarpeeksi voimaa aikuisen elvytykseen. Mutta kun elvytystä tehdään oikealla tekniikalla koko ylävartaloa hyödyntäen, niin kyllä siihen kuka tahansa pystyy.

Lue myös:

    Uusimmat