Todistaako jalanjälki Amazonilla kadonneiden lasten olevan elossa? Tämä tapauksesta tiedetään nyt

Kolumbiassa lentoturmassa kadonnutta neljää lasta etsitään yhä Amazonin viidakosta. Lapset ja heidän äitinsä olivat matkalla sissien uhkailua paenneen perheen isän luo pienlentokoneella. Turmakone oli tiettävästi kärsinyt rakenteellisia tuhoja jo aiemmassa onnettomuudessa vuonna 2021. Tämä tapauksesta tiedetään nyt.

Toukokuun ajan kolumbialaiset ovat seuranneet jännittyneinä neljän Amazonin sademetsään kadonneen lapsen etsintöjä. Lapset katosivat 1. toukokuuta tapahtuneessa pienlentokoneonnettomuudessa.

Lasten äiti Magdalena Mucutuy ja koneessa matkustanut toinen aikuinen sekä lentäjä menehtyivät koneen putoamisen seurauksena. Heidän ruumiinsa löytyivät tuhoutuneen koneen raunioista.

Olivat matkalla paenneen isän luo

Lasten ja Mucutuyn oli määrä lentää perheen isän Manuel Ranoquen luo. Ranoque oli kadonnut johtamastaan Huitoto-alkuperäiskansan kotikylästä Puerto Sábalosta viikkoja aiemmin, kertoo espanjalainen El País.

Lasten äidin Mucutuyn eno Fidencio Valencia kertoo El País -lehdessä, että Ranoque oli soittanut perheelleen ja käskenyt heidän lentää kotikylästään San José del Guaviareen ja jatkaa matkaa edelleen isän olinpaikkaan Villavicencioon. Sieltä perhe olisi jatkanut matkaa yhdessä Kolumbian pääkaupunnkiin Bogotáan aloittamaan uutta elämää.

Ranoque käski perheensä kiirehtimään, sillä hän oli paennut kotikylästään sissien uhkailujen vuoksi ja uskoi henkensä olevan uhattuna.

Perhe ei kuitenkaan päässyt perille, sillä entisen taksikuskin lentämä pienkone putosi puolivälissä matkaa keskelle Amazonin viidakkoa vain muutamia minuutteja sen jälkeen, kun pilotti ilmoitti radioyhteydellä moottoriviasta.

Lasten etsintä jatkuu yhä

Tapaturmasta järkyttyneet kolumbialaiset ovat seuranneet etsintäoperaatiota tiiviisti ja huokaisivat jo helpotuksesta, kun maan presidentti Gustavo Petro twiittasi tänän viikon keskiviikkona lasten löytyneen.

Presidentin saama ja jakama tieto osoittautui kuitenkin virheelliseksi.

Nyt, 19 päivää koneen putoamisen jälkeen, perheen neljää lasta etsitään edelleen reilun sadan vapaaehtoisen voimin. Etsintäjoukot koostuvat Kolumbian armeijan sotilaista ja paikallisista asukkaista. Armeija käyttää etsinnöissä myös koiria ja helikoptereita.

Etsinnöistä tekevät haastavia muun muassa villieläimet, raskas sade ja jättimäiset puut, jotka voivat kasvaa jopa 40 metrin korkuisiksi.

Kadonneet lapset ovat iältään 11 kuukautta, 4 vuotta, 9 vuotta ja 13 vuotta.

Sekä viranomaiset että lasten isovanhemmat uskovat, että lapset voivat olla edelleen hengissä.

Tähän mennessä etsintäjoukot ovat löytäneet viidakosta vauvan tuttipullon, hiuslenksun, sakset, muovikääreitä ja puoliksi syödyn omenan. Etsijät ovat löytäneet myös oksista ja kepeistä itse rakennetun väliaikaissuojan ja tuoreita jalanjälkiä maastosta.

Kolumbian armeija kertoi maastosta löytyneistä jalanjäljistä twiitissään eilen perjantaina.

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen tästä.

Lasten isoisä on kertonut CNN:lle, että lapset ovat tottuneet liikkumaan viidakossa, mutta ovat todennäköisesti hyvin peloissaan, eivätkä välttämättä ymmärrä, että heitä etsivät sotilaat haluavat auttaa.

"Koneen ei olisi pitänyt olla enää lentokäytössä"

El Paísin haastattelema, nimettömänä pysyvä, ilmailualan asiantuntija kertoo, että Cessna 206 -merkkinen lentookone oli joutunut onnettomuuteen ensimmäisen kerran jo heinäkuussa 2021. Onnettomuudessa ei kuollut kukaan, mutta lentokone kärsi rakenteellisia tuhoja.

Kone korjattiin säästösyistä ilman valmistajan konsultaatiota, koska se oli halvempi ratkaisu. Anonyymin lähteen mukaan lentokonetta ei tarkistettu asianmukaisella tavalla ilmailuturvalliseksi korjauksen jälkeen.

Lentämällä matkustaminen kyseisellä alueella Kolumbiassa on arkipäivää, sillä teitä ei juuri ole ja liikkuminen joen kautta on vaikeaa.

Tämän vuoksi noin 40 yhtiötä myy ilmataksipalveluja alueen asukkaille. Tyypillisesti "ilmataksimatkat" lennetään epävarmoilla koneilla, joiden maksimi lentoaika on kuusi tuntia, kertoo El País.

Lue myös:

    Uusimmat