Tirolin hiihtokeskuksissa tungosta kriittisillä hetkillä – Itävallan viranomaisia vastaan nostettu yli 2500 ihmisen ryhmäkanne, koronatartuntoja Suomessakin

0:33
Näistä oireista koronaviruksen voi tunnistaa.

Tuhannet turistit ovat saattaneet altistua koronavirukselle vieraillessaan Itävallan hiihtokeskuksissa.

Itävallan viranomaisia vastaan on nostettu ryhmäkanne. Kanteessa Tirolin viranomaisten moititaan reagoineen pandemiaan liian myöhään, etenkin Ischglin hiihtokeskuksen osalta. Tuhannet turistit ovat saattaneet kantaa virusta palatessaan talvilomalta koteihinsa ympäri Eurooppaa.

Itävallan kuluttajansuojavirasto kertoo CNN:lle, että hiihtokeskuksessa vierailleet turistit ovat reagoineet asiaan nopeasti.

– Maanantaiaamuun menneessä saimme liki 2 500 valitusta asiasta. Näistä noin 80 prosenttia on saksalaisia.

– Lähes kaikki tapaukset koskevat juuri Ischglin hiihtokeskusta. Useimmat ihmiset pysyttelevät parhaillaan kotikaranteenissa.

CNN:n mukaan ainakin neljä maata on raportoinut vahvistetuista koronavirustapauksista, joilla on yhteys Ischgliin.

Innsbruckin syyttäjä Hansjörg Mayr on vahvistanut CNN:lle, että Itävallan poliisi on aloittanut selvityksensä asian osalta.

Valituksia useille eri tahoille

Itävallan kuluttajansuoraviraston mukaan valitukset ovat kohdistuneet etenkin Tirolin kuvernöörin Günther Platterin, pormestarin, gondolihissiyritysten sekä muiden alueella vaikuttaneiden yritysten toimintaan.

Kuluttajansuoravirasto on tiedottanut asiasta myös verkkosivuillaan.

– Jos olet vieraillut Ischglin hiihtokeskuksessa, Paznaunissa, St. Antonin kunnassa, Söldenissä tai Zillertalissa 5. maaliskuuta tai sen jälkeen ja vierailusi jälkeen sinulla on vahvistettu koronavirustartunta, saatat olla oikeutettu vaatimaan vahingonkorvauksia Itävallan viranomaisilta.

Viraston mukaan turistien sairastuminen hiihtokeskusten huolimattoman toiminnan vuoksi on vakava asia ja kokonaisuudessaan se on riittävä syy korvausten maksamiseksi.

–Julkinen syyttäjä tutkii, onko asiassa toimittu väärin ja jos on, niin missä tilanteissa erityisesti.

Tirolin alue on suljettu

Kuvernööri Platterin mukaan Itävallan viranomaiset saivat ensimmäisen vihjeen koronaviruksesta 5. maaliskuuta, kun islantilainen turisti sai mahdollisesti tartunnan. Tirolin terveysviranomaiset vaativat paikallisia hotelleja selvittämään kaikki islantilaiset turistinsa.

Platter kertoo, että kaikki flunssaoireiset ihmiset päätettiin testata. Ensimmäinen tautitartunta vahvistettiin saksalaisella baarimikolla, ja hän oli itse kääntynyt lääkärin puoleen flunssaoireidensa vuoksi. Tämän jälkeen positiiviseksi osoittautuneita testejä tuli eteen useita, ja viranomaiset sulkivat Tirolin laskettelurinteet sekä hotellit.

Platterin mukaan Tiroli oli ensimmäinen alue Itävallassa, jossa otettiin käyttöön näin laajat ja rajut toimet.

Suosittu lomakohde

Ischglissä ja sen lähikylissä vierailee noin puoli miljoonaa turistia joka talvi.

Itävallan terveysministeriön mukaan maassa on vahvistettu yli 10 000 koronavirustartuntaa ja ainakin 128 on kuollut tautiin.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja