Tilastot paljastavat: Suomi lähellä Euroopan kalleimpien maiden kärkeä

Suomi oli viime vuonna kuluttajahinnoiltaan Euroopan 7. kallein maa vuoden 2022 tavoin, kertoo Tilastokeskus. 

Tiedot perustuvat EU:n tilastoviranomaisen Eurostatin koordinoimaan 36 maan vertailuun.

Suomea koskevan hinta-aineiston on koonnut Tilastokeskus.

Kärkisijalla vertailussa on maineensa mukaisesti Sveitsi, ja toisena tulee Islanti.

Hintavertailun edullisimmat maat olivat Turkki, Pohjois-Makedonia sekä Bosnia-Hertsegovina. Turkin hintataso oli liki 60 prosenttia alempi kuin EU-keskiarvo. EU-maista edullisimpia olivat Romania ja Bulgaria.

Suomen naapurien hintatasoista paljastuu pienimuotoisia yllätyksiä. Ruotsin kuluttajahinnat olivat kokonaisuudessaan halvemmat kuin Suomessa, ja Virossa ruoan hintataso oli Suomen tasolla. Sen sijaan sekä alkoholilliset että alkoholittomat juomat olivat Virossa yhä selkeästi Suomea edullisempia.

Pohjoismaista Norjan hintataso oli edellisistä vuosista poiketen jokseenkin samalla tasolla kuin Suomen. Norjan kuluttajahinnat olivat hieman Suomea korkeammat. Pohjoismaissa Suomea korkeampi hintataso oli vertailun hopeamitalistin Islannin lisäksi myös Tanskassa.

Alkoholi Suomessa kallista

Kaiken kaikkiaan alkoholijuomat olivat Suomessa verrattain kalliita. Suomi nousi koko hintavertailun viiden kalleimman maan kärkeen alkoholijuomien lisäksi tupakassa, liikennepalveluissa sekä ravintola- ja hotellipalveluissa. Sen sijaan sähkö, kaasu ja muut polttoaineet, kodinkoneet sekä viestintäpalvelut olivat Suomessa hintatasoltaan lähempänä EU-maiden keskitasoa.

Maiden väliset erilaiset verotuskäytänteet vaikuttavat erityisesti alkoholin ja tupakan kuluttajahintoihin. Palveluita sisältävissä hyödykkeissä työvoimakustannusten vaikutus kuluttajahintoihin korostuu. Esimerkiksi ravintola- ja hotellipalveluissa hintatasoerot maiden välillä olivat suuria.

Lue myös:

    Uusimmat