"Tilanne on raskas, mutta pysymme pystyssä" – sotilas kertoo tilanteesta MTV Uutisille Kupjanskissa

MTV:n toimittaja Niko Nurminen kävi Kupjanskissa tapaamassa ukrainalaisjoukkoja etulinjan lähellä 4:11
MTV:n toimittaja Niko Nurminen kävi Kupjanskissa tapaamassa ukrainalaisjoukkoja etulinjan lähellä

Venäjä sanoo saaneen haltuunsa pienen Stepoven kylän noin 11 kilometrin päästä Avdijivkasta, jonka se valtasi aiemmin tässä kuussa. Ukrainan mukaan se vetäytyi sekä Stepovesta että toisesta pienestä kylästä Sievernestä.  

Venäjä valmistelee suurhyökkäystä koillisessa Harkovan seudulla, missä MTV:n uutisten toimittaja Niko Nurminen on lähellä etulinjaa Kupjanskissa.

Venäläisjoukkojen tykkitulitus on tällä hetkellä tunnustelevaa, eräs Nurmisen haastattelema kiväärikomppanian upseeri sanoo.

Ukrainan paljon esillä oleva miehistön väsyminen näkyy myös Nurmisen haastattelemien joukkojen parissa. Osa sotilaista on taistellut kahden vuoden aikana jo monessa raskaiden taistelujen paikassa.

Venäjän on sijoittanut Kupjanskin seudulle runsaasti voimaa, ja sotilaat ovat valmistautuneita. Rivisotilaita vyöryy vähän väliä pyrkien eteenpäin, eikä Venäjä tunnu välittävän miestappioista.

– Tilanne on raskas, mutta me pysymme pystyssä, eräs sotilaista sanoo.

Missä apu viipyy?

Ukraina on jo pitkään pyytänyt Euroopalta ja Yhdysvalloilta lisää aseistusta, ammuksista ja ohjuksista panssarivaunuihin ja hävittäjiin. 

Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenin hallinnon 60 miljardin dollarin apupakettia jarruttavat edustajainhuoneessa republikaanit. Euroopassa asetuotantoa ajettiin takavuosina alas, ja sen jaloilleen saaminen vie aikaa. Varastoissa ei ole välttämättä ylenpalttisesti mitä antaa.

Ukrainan tykistön ammuspula on huutava, ja lännen lupauksiin suhtaudutaan epäillen.

– Valitettavasti me tunnemme, kuinka viime aikoina innostuksenne on laskenut, eversti Roman sanoo Niko Nurmiselle.

Videolla haastatellut henkilöt ovat majuri Serhii, kersantti Vitaliy, everstiluutnantti Roman.

Lue myös:

    Uusimmat