Tiivis talo tehdään tiilestä

Valkeakosken TV-talo rakennetaan täystiiliperiaatteella: sekä runko että julkisivu muurataan tiilestä. Rungon muuraus on jo ehtinyt pitkälle.

– Täystiilitalo sopii mainiosti passiivienergiataloksi, sanoo Wienerberger Oy:n markkinointipäällikkö Matti Saarikoski.

– Tiili on joustava ratkaisu, jonka avulla on helppo toteuttaa sekä nykyisten normimääräysten edellyttämät rakenteet että matalaenergiaratkaisut.

Passiivienergiatalossa rakenteiden osalta ratkaisevaa on hyvä lämmöneristävyys. Oikeastaan tässä vain kasvatetaan tiilikerrosten välissä olevaa lämmöneristettä; muuten rakenne tai ulkonäkö eivät eroa normitalosta lainkaan.

Asumisessa ainoa ero tavanomaiseen taloon on se, että energiaa kuluu huomattavasti vähemmän ja sen myötä passiivienergiatalossa on huomattavasti edullisempaa asua. Muuten se on totutun nykyaikainen, kaikilla mukavuuksilla varustettu omakotitalo. Mutta tuleeko sellaisen rakentaminen kalliimmaksi – erityisesti täystiiliratkaisuna?

Vain parin prosentin lisäkustannus

– Teetimme tiilitalon ohjeistuksen passiivienergiataloksi VTT:llä, Saarikoski kertoo.

– Heidän laskelmiensa mukaan tästä ei synny merkittävää kustannuslisää, sillä talotekniikassa säästetään se, minkä eristepaksuuden kasvattaminen tuo lisää - perustukset ja kattorakenteethan kasvavat hiukan. Kaikkiaan kysymys on enintään muutaman prosentin lisäkustannuksista.

Rakennusfysiikka on keskeisessä asemassa passiivienergiatalon suunnittelussa ja toteutuksessa. Yksi tärkeimmistä tekijöistä on hyvä tiiviys. Vajaan vuoden voimassa olleet määräykset edellyttävät ilmavuotoluvun (n50) enimmäisarvoksi 4; Valkeakosken passiivienergiatalossa se tulee olemaan enintään 0,6. Lisäksi täystiilitalon massa tasaa lämpötilan vaihteluita sekä kesällä että talvella, mikä parantaa energiataloutta entisestään.

Runkopontteja ja ohutsaumamuurausta

– Talo rakennetaan niin sanotusta runkopontista, joka on huomattavasti tavallista tiiltä kookkaampaa, Saarikoski näyttää.

– Se muurataan ohutsaumamuuraustekniikalla, jossa laasti levitetään kelkalla vain tiilen reunoille. Tiilen keskiosa säilyy laastittomana, jolloin esimerkiksi sähköjohdot voidaan vetää tiilessä olevien isojen reikien kautta.

Laastia ei normaalisti käytetä myöskään pystysaumoissa, koska ne on pontitettu. Erittäin hyvä tiiveys saadaan aikaan tasoitteilla. Koska työ on nopeaa, työkustannuksissa säästetään olennaisesti.

Keraaminen tiili ei myöskään ole arka sateelle ja kuivuu kastuttuaan nopeasti. Sitä ei siis tarvitse erikseen kuivata, kun on saatu ikkunat, ovet ja katto paikalleen ja halutaan siirtyä sisätöihin.

– Itse asiassa voisi olla hyvä, jos tulisi pieni vesisade ennen katon panemista päälle. Kun aletaan tasoitetöihin, seiniä ei tarvitsisi erikseen kostuttaa pumppukannulla”, Saarikoski tuumii.

Lisätietoja:

www.wienerberger.fi

Lue myös:

    Uusimmat