"Tiitisen lista historiallinen reliikki"

- Tiitisen lista on historiallinen reliikki, toimittaja Susanna Reinboth sanoi korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyssä. Reinbothin mukaan listaa ei ole syytä pitää salassa.

Suojelupoliisin näkökulma on toinen. Apulaispäällikkö Petri Knape vaatii Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen kumoamista.

Lisää oikeudenkäynnistä:

Mikä Tiitisen lista?

Listassa on kyse tiedoista, jotka Suojelupoliisi sai kevätkesällä 1990. Tiedot saatiin Saksasta ja ne koskivat suomalaisten oletettua yhteydenpitoa tuolloin jo romahtaneen Itä-Saksan tiedustelupalvelun Stasin Helsingin edustajaan. Listalla on tiettävästi 18 nimeä.

Presidentti Mauno Koivisto ja suojelupoliisin silloinen päällikkö Seppo Tiitinen päättivät vuonna 1990 sulkea listan kassakaappiin merkinnällä "ei toimenpiteitä". Oikeuskanslerin mukaan tässä ei ole tehty mitään virheitä.

2000-luvun alussa eri tiedotusvälineissä tuli esille useita paljastuksia suomalaisten DDR-yhteyksistä. Tiitisen listan olemassaolosta kertoi Helsingin Sanomat lokakuussa 2002.

Lisää aiheesta

Stasi ja Suomi:

MTV3:n Stasi-sivusto

Rikostoimittaja Jarkko Sipilän blogi:

Tiitisen listasta tuli ikoni

Helsingin hallinto-oikeus määräsi ns. Tiitisen listan julkiseksi kesäkuussa 2008 Nelosen uutisten vaatimuksesta. Korkeimmassa hallinto-oikeudessa puidaan nyt listan julkisuutta toistamiseen. Vuonna 2003 MTV3:n uutiset vaati listaa julkiseksi, mutta KHO katsoi listan salaiseksi.

- Tästä päätöksestä on vierähtänyt seitsemän vuotta. Vuonna 2007 listasta käytiin julkista keskustelua, jossa mm. presidentti Mauno Koivisto katsoi, että lista voitaisiin julkistaa, Nelosen toimittajaReinboth sanoi. Hän vetosi myös siihen, että Saksan Suomen suurlähettiläs katsoi 2007, että Tiitisen listan julkistaminen on Suomen sisäinen asia.

- Listassa on ollut kyse vihjetiedosta. Listan perusteella ei ole käynnistetty mitään esitutkintaa. Se on osa supon toiminnallista rekisteriä, Knape perusteli salassapitoa.

KHO tutustui listaan

- Suullisen käsittelyn tarkoituksena on saada lisäselvitystä asiakirjan salassapidon tarpeellisuutta, KHO:n kokoonpanon puheenjohtaja, hallintoneuvos Esa Aalto totesi.

- Meillä ei ole asiakirjaa täällä. KHO:n ratkaisukokoonpano on kuitenkin tutustunut listaan istunnossaan 2. helmikuuta, Aalto totesi.

KHO antaa päätöksen kahden kuukauden kuluessa eli 12. toukokuuta mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat