Tiina tuunaa: märkätilan lattiarakenteet

Kylpyhuoneen paikalle tehdään – kylpyhuone. Ei kyllä ihan samanlaista, sillä uuteen laitetaan uudet varusteet, yksi viisto seinä ja lasitiiliä. Hormiin on laitettu jossain vaiheessa sisäpiippu, joten ilmanvaihdon ratkaiseminen tulee näillä näkymin olemaan helppoa. Paras olisi imuri katolla, sillä sellaisen kanssa mahdolliset vuotokohdatkaan eivät niin haittaisi. Kun ylipainetta ei synny, kostea ilma ei painu rakenteisiin.

Ensimmäiseksi oli kuitenkin laitettava lattialaatta ja sen sisälle lattialämmitys. Osa kansilaudoituksesta poistettiin ja samalla katsottiin, mitä sen alta oikein löytyi. Laudoitus tuettiin altapäin ja tehtiin laudoista koolaus 300 mm jaolla. Sen päälle kiinnitettiin kaksi kerrosta kipsilevyä. Ensimmäisen levykerran päälle levitettiin kammalla saneerauslaastia – sen "aukioloaika" on pitkä, joten tässä kohtaa ei tarvitse pitää kiirettä – ja ruuvattiin sitten sen päälle toinen kipsilevykerros niin, etteivät levyjen saumat tulleet missään kohtaa päällekkäin alemman levyn saumojen kanssa.

Kun levy-laasti-levy -paketti oli valmis, pintaan levitettiin siveltimellä ja telalla pohjuste. Sen jälkeen asennettiin verkotus ja kiinnitettiin siihen lattialämmityskaapeli. Lattialämmityshän on mukava ja pitää märkätilan kuivana.

Laatan tekoon käytettiin Maxitin nopeasti kuivuvaa, kuituvahvisteista Floor 4050 -lämpölattiatasoitetta. Koska tässä on kyseessä uiva lattia, laatan enimmäispaksuus on 5 cm (betonin päälle voisi valaa 10 cm kerroksen). Aineen työstöaika on lyhyt – ainoastaan 20 minuuttia – joten pintaan ja kaatoihin voi jäädä epämääräisyyksiä. Ne on kuitenkin helppo korjata jälkikäteen. Nopeuden etuna on se, että remonttia voidaan jatkaa huomattavasti aikaisemmin kuin tavallisesta betonista tehdyn valun jälkeen.

Lisätietoja: Maxit Oy, Helsinki, www.maxit.fi

(JKA 14.9.2007)

Lue myös:

    Uusimmat