Mainos

Tihkukastelu paransi perunasadon laatua

Perunanviljelyssä käytettävä uusi tekniikka, tihkukastelu, on parantanut merkittävästi perunoiden laatua ja terveellisyyttä sekä lisännyt satoa. Tutkija Kristian Forsman Maatalouden tutkimuskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan tutkimusasemalta esittelee mielissään kaksi vuotta kestäneiden tihkukastelukokeiden tuloksia.

Tihkukastelussa vesi ohjataan täsmällisesti perunoiden juuriin, sinne, mistä peruna sen varmasti saa. Peruna saa vettä vain tarvitsemansa määrän. Tutkimuksessa selvisi, että tihkukastelu paransi erittäin selvästi sadon laatua vähentäen ennen kaikkea rupea. Lisäksi mukulat kasvoivat tasapainoisemmin; esimerkiksi ontot ja keskeltä ruskeat mukulat vähenivät, samoin mallon värivirheet.

Perunan terve sato nousi tutkimuksen mukaan tihkukastellussa koejäsenessä peräti 29 prosenttia korkeammaksi kuin kastelemattomassa koejäsenessä. Lisäksi tihkukastelun ja kalsiumlannoituksen yhdistelmällä pystyttiin nostamaan mukulan kalsiumpitoisuutta yli 60 prosenttia. Näin sato on käyttölaadultaan parempaa, ja myös sen varastointikestävyys on parempi.

Tihkukastelusta on saatu jo aiemmin kokemuksia mansikanviljelyssä. Ensi kesänä tihkukastelu laajenee suomalaisessa perunanviljelyssä käytäntöön. Tekniikkaa on käytetty Hollannissa jo useita vuosia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.