Tietotekniikka on miehinen linnake

Tietotekniikka ei enää kiinnosta nuoria naisia. Naisten osuus tietotekniikan koulutuksessa ja ammateissa on laskenut tasaisesti 1990-luvulla kaikkialla maailmassa. Joissakin teknillisissä korkeakouluissa ja tietotekniikan linjoilla heitä saattaa olla nollakin prosenttia.

Kuitenkin naisia on ollut esimerkiksi Suomessa tietotekniikan asiantuntijoina perinteisesti paljon, yli 30 prosenttia. Miksi siis naiset tietoisesti syrjäytyvät koko ajan yhä tärkeämmäksi nousevasta alasta?

-Osasyynä laskeviin lukuihin voi olla lama. Nousuaikana naiset työllistyivät, koska silloin jokainen joka osasi tietotekniikkaa kutsuttiin töihin. Toisaalta nyt on tapahtunut myös kulttuurinen muutos, enää ei ole tyttöjen muotia olla fiksu tietotekniikassa. Se ei yksinkertaisesti kiinnosta, sanoo tietotekniikan asiantuntijoiden sukupuolisuudesta väittelevä filosofian lisensiaatti Marja Vehviläinen.

Vehviläinen sanoo tietotekniikan olevan symbolisesti viimeinen miehinen linnake. Pikkupojilla on suora väylä sotapeleistä koulujen atk-kerhojen kautta alan oppilaitoksiin ja töihin. Vehviläisen mielestä on aihetta vakavasti pohtia, miksi naiset alkavat vierastaa tietotekniikkaa. Syynä ei varmasti ole alan vaikeus, naiset menestyvät opinnoissa yhtä hyvin kuin miehetkin.

-Julkisuudessa tietotekniikan asiantuntijat ovat kuitenkin sinnikkäästi olleet miehiä ja tietotekniikkaliiton johtajisto on koko ajan pysynyt miehisenä, vaikkakin tällä hetkellä johtajana on poikkeuksellisesti nainen, toteaa Vehviläinen.

Toisekseen Vehviläisen mukaan tietotekniikka on tekniikka- ja luonnontiedesukuinen tiede, jonka tiedonkäsitys on objektiivinen.
-Siinä on vaikea saada esille käsitystä monenlaisten todellisuuksien olemassaolosta. Niinpä sitä määrittää se yksi ainoa miehinen todellisuus ja naisten työ on kuvautunut miesten työn lähtökohdista luotujen menetelmien termein.

Toimistotyö ja tuottavuus

Väitöskirjassa esimerkkinä miehisten määritelmien alle jäävästä naisvaltaisesta ammatista on toimistotyö.
-Tietotekniikan miehiset kehittämismenetelmät on luotu tuotantotöissä. Ne ovat helposti jaettavissa paloihin tyyliin: tässä tulee tuote, joka saadaan aikaan näillä ja näillä vaiheilla.

-Toimistotyön vaiheita ei monestikaan pystytä samalla tavalla pilkkomaan. Se on tyypillistä naisten työtä, jossa huolehditaan siitä, että arkipäivä pysyy pyörimässä. Ei toimistotyön tuottavuutta voi arvioida, sitä pitää kuvata omin keinoin.

Ratkaisuksi Vehviläinen perusti opintopiirin tutkimuksessa mukana olleille toimistotyöntekijöille. Piirissä pohdittiin, miten naiset itse saisivat kuvattua työtään toisille. Johtoportaalla ei useinkaan ole tietoa alempien työntekijäryhmien työn laadusta.

Tosin miehetkin ovat keskenään erilaisia. Omassa tutkimuksessaan Vehviläinen ei pohdi miesten välisiä eroja, mutta niistäkin on olemassa kansainvälisiä tutkimuksia.

-Norjalaisen tutkimuksen mukaan tietotekniikka ei liity työväenluokkaisten miesten minuuteen. He pitävät tärkeänä, että pystyvät avaamaan koneita kädet rasvassa ja koska tietokoneita ei pysty, he ajattelevat että tietotekniikka on naisten tekniikkaa. Keskiluokkaiset miehet samassa firmassa osaavat hyvin käyttää tietotekniikkaa ja pitävät sitä varsin miehisenä.

Perinteinen sukupuoleen liittyvä kysymys alalla kuitenkin on, miten saada naisia lisää. Sen ajatellaan olevan se tarvittava parannus. -Se ei kuitenkaan riitä. Muutoksia on tapahduttava monessa asiassa yhtä aikaa; identiteetin tasolla ja symbolisella tasolla sekä organisaatioiden ja oppilaitosten käytännön kulttuurissa.

-Jotenkin olisi haastettava koko asiantuntijuus. Kuka tahansa kansalainen osaa käyttää tietotekniikkaa siten, että selviytyy tästä elämästä, sanoo Vehviläinen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat