Tietoajan puistokaupunki Espoon Suurpeltoon

Espoon Suurpelto ottaa mallia maailmankuulusta Tapiolasta. Asukas voi jo sisustaa asuntoaan netissä.

Kiihkeästi kasvavassa Espoossa on käynnistynyt poikkeuksellisen suuren ja kunnianhimoisen aluekokonaisuuden rakentaminen. Suurpellon puistokaupungissa on tarkoitus yhdistää asuminen, työ ja vapaa-aika sekä kaupunkimaiset palvelut ja luonto toimivaksi kokonaisuudeksi.

Tapiolan tuntumaan, Kehä II:n varrelle rakentuva Suurpelto käsittää yhteensä 325 hehtaaria. Siitä peräti 90 hehtaaria pyhitetään puistoille ja viheralueille. Alueen ideoinnissa on otettu huomioon Tapiolan kansainvälistäkin arvostusta saaneita suunnitteluperiaatteita: korkealaatuinen arkkitehtuuri, vihreys ja toiminnallisuus eli ihmisten arkielämän tarpeet.

– Nämä Tapiolan perusopit, kestävän kehityksen perustekijät eli hyvä ja kaunis elinympäristö ovat todella keskeinen asia myös Suurpellossa, vakuuttaa rakennusneuvos Anja Mäkeläinen Asuntosäätiöstä.

– Siitä tulee aivan uniikki puistokaupunki, kun rakennetaan kaupunki keskelle puistoa. Ympäristö, vihersydän, on mitä luonnonläheisin.

Kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen painottaa vihreyden lisäksi myös monimuotoisuutta:

– Suurpeltoon tulee monipuolista asuntorakentamista: omistusasuntoja ja erityyppisiä vuokra-asuntoja. Se sijaitsee lähellä – aivan kivenheiton päässä Tapiolasta ja sen palveluista sekä Otaniemestä.

Suurpellossa tulee aikanaan olemaan 7 000 asukkaan lisäksi 9 000 työpaikkaa. Koulut tulevat olemaan erikoisasemassa:

– Tänne tulee kansainvälinen koulu Opinmäki, joka niveltyy teknologian avulla varmasti myös koteihin, kertoo VVO:n kehitysjohtaja Tero Vanhanen.

– Aivan alueen sydämeen tulee hyvin monenlaisia työpaikkoja, joten varmasti tulee tilanteita, joissa vanhemmat voivat aivan oikeasti mennä lapsen kanssa tämän ruokatunnilla lounastamaan vaikkapa thaimaalaiseen ravintolaan.

Asukkaat ja muut toimijat on otettu esimerkillisesti mukaan Suurpellon vuorovaikutteisessa ja avoimessa kaupunkisuunnittelussa.

– Asemakaavaa hiottiin 10 vuotta kaikkine eri vaiheineen ja silloin kiinnitettiin aivan erityisesti huomiota alueen kaikkien toimijoiden kanssa tehtävään yhteistyöhön, Kokkonen muistelee.

– Sisällöllistä ideaa rakennettiin asukkaiden, elinkeinoelämän, tutkimuksen ja tiedemaailman kanssa. Lähdimme kokoamalla yhteen ympäristön asukasyhdistykset – siinähän asuu kymmeniä tuhansia ihmisiä.

– Saman neuvottelupöydän ääreen koottiin myös asiantuntijasuunnittelijat ja kaupungin edustajat eri hallinnon aloilta. Olemme kokoontuneet melko tiheästi, useimmiten Asuntosäätiön toimistossa. Suunnitelmia on käyty läpi avoimesti, olemme kritisoineet, analysoineet ja ideoineet, Mäkeläinen täydentää.

Avointa ja läpinäkyvää linjaa on tarkoitus jatkaa, kun Suurpellon rakentaminen käynnistyy nyt toden teolla. Hankkeesta saa reaaliaikaista ja havainnollista tietoa niin Tapiolan keskustassa avatussa näyttelypisteessä kuin virtuaalisessa nettiympäristössä www.suurpelto.fi.

– Realistinen Suurpelto rakentuu myös digitaaliseen maailmaan, Vanhanen mainostaa.

– Siinä syntyy tämmöinen "reality second life" -ajattelu: voit asua sekä täällä fyysisessä ympäristössä että netissä, jossa voit stailata asuntosi ja tarjota palveluitasi – esimerkiksi parturi voi tarjota kotikäyntejä. Digitaalisessa Suurpellossa voi liikkua ja tarkentaa esimerkkitoteutuksiin, mennä talon sisään ja huoneistoihin saakka. Verkkoon tulee pohjakuvamateriaalia, hintoja ja muita tietoja, joten nyt pystytään jo hiukkasen aistimaan, minkälainen se tuleva asuinalue saattaa olla.

Ensimmäiset kerrostaloasunnot valmistuvat vuoden 2009 lopulla ja ensimmäiset pientaloasunnot vuoden 2010 puolella. Aivan ensimmäisten kohteiden joukossa valmistuvat myös Mera-konseptiin perustuvat matalaenergiakerrostalot, joissa energiantarve tulee olemaan vain kolmannes tavanomaisen kerrostalon energiankulutuksesta.

Lisätietoja:

(JKA 18.4.2008)

Lue myös:

    Uusimmat