Tästä syystä morsiamet käyttävät "jotain lainattua" ja "jotain sinistä"

Entisaikaan ihmiset uskoivat, että vasemmasta nimettömästä johtaa verisuoni suoraan sydämeen – siksi kihlasormus pujotetaan juuri tähän sormeen! Selvitimme suosittujen hääperinteiden taustat.

Miksi mies kosii polvistuen?

Polvistuminen kertoo halusta antautua kumppanin tarpeille. Alistuminen onkin tosi… Romanttista.

Miksi kihlasormus on vasemmassa nimettömässä?

Entisaikaan ihmiset uskoivat, että vasemmasta nimettömästä johtaa verisuoni suoraan sydämeen. Ortodoksisessa perinteessä sormus tulee oikeaan nimettömään.

Suomessa perinteisesti vain morsiamelle on hankittu erillinen vihkisormus; miehelle on riittänyt kihlasormus, johon voidaan häiden jälkeen esimerkiksi kaivertaa hääpäivän päivämäärä. Nykymiehelle on tarjolla myös erillisiä vihkisormuksia.

Kuka keksi polttarit?

Polttarit tulivat Suomeen Saksasta 1800–1900-luvulla. Nimi ”polterband” merkitsee iltaa, jona metelöidään. Entisajan polttareissa morsiamen ystävättäret saattoivat pukeutua miehiksi ja esittää morsion entisiä heiloja! Miehet keskittyivät humaltumiseen.

Miksi morsianta pestään saunassa?

Saunomisperinne on Suomessa jo vuosisatoja vanha. Ennen morsiusparia saunotettiin yhdessä, jopa hääpäivän aamuna! Nykyisin saunotus kuuluu yleensä polttareihin.

Morsiussaunan tarkoitus on valmistaa morsian tulevaan liittoon esimerkiksi taikojen avulla. Saunassa varmistetaan liiton onni – naimattoman ystävät voivat samalla yrittää tartuttaa itseensä morsiamen naimaonnen. Saunassa morsian löylytellään punaiseksi, hänestä pestään pois muiden kateus ja avioliiton onnellisuus varmistetaan.

Entisaikaan sauna saattoi olla vasta hääpäivän aamuna! Saunan yhteydessä syötiin ja juotiin niin, että morsiuspari saattoi avioituessaan olla jo humalassa.

Miksi morsian pukeutuu valkeaan?

1800-luvulla elänyt Iso-Britannian kuningatar Viktoria pukeutui valkoiseen naidessaan mielitiettynsä Albertin. Valkoinen ei tätä ennen ollut suuri trendi morsianten keskuudessa.

Miksi morsiamella on huntu?

Kulttuurista ja ajanjaksosta riippuen hiuksia peittävä huntu on suojannut pahoilta hengiltä tai symboloinut neitsyen puhtautta.

Hunnun käyttämiselle on historiallisesti ollut useita syitä, joilla ei ole mitään tekemistä romantiikan kanssa. Hunnun tarkoitus on ollut esimerkiksi suojata morsiamen kasvoja niin, ettei hän karkota tulevaa aviomiestään, ennen kuin järjestetty avioliitto oli sinetöity papin aamenella. Hunnun nostaminen on ollut siirtymäriitti: morsiamen isä laskee hunnun, sulho nostaa sen – ja näin morsiamen "omistajuus" siirtyy. Huh!

Miksi morsiamen kuuluu käyttää sukkanauhaa?

Sukkanauhalla uskottiin olevan maagisia rakkauden voimia! Vieraat saattoivat käpälöidä morsianta, ahdistella häntä ja jopa repiä hänen vaatetustaan yrittäessään varastaa itselleen palan morsiuspukua. Jos varastaminen onnistui, miehet kiinnittivät sukkanauhan hattuunsa hyvän onnen takaamiseksi.

Miksi morsiamen kuuluu pukeutua "johonkin lainattuun" ja "johonkin siniseen"?

Englanninkielisen häärimpsun mukaan morsiamen asussa täytyy olla "jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua ja jotain sinistä". Listan vaatimuksille on kullekin olemassa looginen syy.

Jotain vanhaa: Vanha symboloi mennyttä elämää, joka jatkuu nyt tulevaisuuteen.

Jotain uutta: Jokin uusi symboloi tulevaisuutta, johon hääpari astelee.

Jotain lainattua: Lainaan kuuluu ottaa jotakin onnellisesti naimisissa olevalta naiselta, jotta onni siirtyisi itselle.

Jotain sinistä: Sininen on rakkauden, puhtauden ja uskollisuuden symboli. Sininen takasi, ettei liitto ole epäonninen.

Miksi morsiamella on kimppu kukkia?

Entisaikaan kukat ja yrtit torjuivat paitsi pahoja henkiä, myös pahoja tuoksuja.

Miksi häissä on morsiusneitoja?

Morsiusneitojen tarkoitus on hämätä pahoja henkiä niin, etteivät ne tiedä, kuka on menossa naimisiin.

Entä tiesitkö tätä?

Häiden kiitoskortteja lähettivät vielä 1930-luvulla vieraat, jotka kiittelivät hääparia. Nykyisin toimitaan päinvastoin!

MTV:n toimittaja pääsi todistamaan erilaista hääjuhlaa:

Toimittajamme sai kutsun ugandalaisiin häihin 2:06

Lähteet: Goodtoknow.co.uk, Haat.f, Richmond.com
Marjo Haapasalo, Emilia Kallinen ja Elina Teerijoki: Hurmaavat häät (Schildts&Söderströms)

Lue myös:

    Uusimmat