Mainos

Tiesitkö tämän tekstiviestien hinnasta?

Pitkät tekstiviestit voivat huomaamatta tuoda lisäyksiä laskuun, ellei ole tarkkana. Kaikkien uusien älypuhelimien tekstiviestikentissä ei ole vakiona viestin merkkilaskuria. Esimerkiksi iPhone-älypuhelimessa merkkilaskuri tulee kytkeä erikseen päälle. Vaikka viesti näkyisikin yhtenä kokonaisuutena puhelimen näytöllä, operaattorit veloittavat jokaisesta 160 merkin ylittävästä viestistä uuden viestin hinnan. Esimerkiksi 480 merkin mittainen viesti lähetetään kolmessa eri osassa, joista jokainen laskutetaan omana viestinään.

DNA Oy:n tuotantojohtajan Antti Jokisen mukaan 160 merkin standardi on perujaan vuodelta 1987.

– 1990-luvulta lähtien tekstiviestejä on alettu lähettämään ja aika pian niitä alettiin jo ketjuttamaan useamman viestin ketjuiksi. Nykypuhelimet tekevät ketjutetut viestit jo hyvin saumattoman näköisiksi, Jokinen kertoo.

Jokisen mukaan ketjutettujen viestiketjujen saumattomuus ei ainakaan vielä ole aiheuttanut hämmennystä kuluttajien keskuudessa.

– Tekstiviestit ovat kuitenkin sen verran edullisia ja hitaasti kirjoitettavia, ettei niiden lähettämisellä monenkaan talous varmastikaan kaadu.

Samoilla linjoilla on Elisa Oy:n liittymäliikennetoimintajohtaja Henri Korpi.

– Jonkin verran silloin takavuosina, kun puhelimet alkoivat tukemaan näitä ketjutettuja viestejä, niistä tuli runsaammin kysymyksiä. Nykyisellään kyselyjen määrä tästä asiasta on hyvin vähäinen. Kuluttajat ovat oppineet, että jos kirjoittaa pidemmän viestin niin se lähtee useampana viestinä, Korpi kertoo.

Sekä Jokisen että Korven näkemyksen mukaan 160 merkin standardiin tuskin koskaan tulee muutosta, vaikka sitä hieman 1990-luvulla pohdittiinkin. Ajatuskin tuntuu Jokisesta mahdottomalta.

– Monia muita nerokkaampiakin keksintöjä on keksitty sen jälkeen. Tämä 160 merkin tekstiviesti vakiintui standardiksi ja se on se, Jokinen sanoo.

Helpoimmin sekaannukset voi välttää kytkemällä matkapuhelimen tekstiviestiasetuksista merkkilaskurin päälle ja tarkkailemalla lähetettävien viestien pituuksia sen avulla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.