Tiesitkö: Tällainen on julkkisten käyttämä VIP-terminaali Helsinki-Vantaalla

Mitä yhteistä on tv-tähti Conan O'Brienillä, Jolon panttivangeilla ja Suomen presidentillä? He kaikki ovat käyttäneet lentomatkallaan VIP President -terminaalia, joka löytyy Helsinki-Vantaan lentokentältä.

Helsinki-Vantaan lentokentän VIP President -terminaali valmistui 1997. Esimerkiksi julkkisten ja valtiovieraiden käyttämästä, erikseen varattavasta terminaalista löytyy varusteita joka lähtöön: WC-tiloissa on hajuvesipulloja ja pyyhkeitä, ja vieraalla on mahdollisuus käyttää suihkua.

Terminaalista löytyy myös muun muassa televisio, faksi, puhelin ja sänky, jossa väsynyt matkaaja voi levähtää. Sängyllä on erikoinen tarina: palestiinalaisten palestiinalaishallinnon johtaja Jasser Arafat vaati tiloihin itselleen sänkyä, jotta voisi levähtää siinä!


VIP President on suomalaisen arkkitehdin suunnittelema ja myös rakennuksen materiaalit ovat suomalaisia. Esimerkiksi terminaalin salin lattia on graniittia Viitasaaresta.

Lentokentän public relation manager Annika Kåla kertoo, että 1990-luvulle asti presidentin viralliset tilaisuudet pidettiin lentokentällä. Tiloissa on kestitty esimerkiksi Yhdysvaltain presidenttiä.

– Nykyisin vieras saapuu tänne ja siirtyy yleensä sitten kaupunkiin virallisiin tilaisuuksiin, Kåla kuvaa.

"Tuossa se Marlon Brando nyt on"

Ennen VIP-terminaalin rakentamista julkimoille ja valtiovieraille ei ollut erillisiä tiloja. Lentoasema oli toiminnassa vuosikymmeniä ennen VIP President -terminaalin rakentamista, ja sen toiminta oli hyvin erilaista.

– Kun julkkis tuli Suomeen, niin ihmiset menivät melkein koneen viereen katsomaan. Tai jos joku kuuli, että tänne laskeutuu harvinaisempi kone, niin tänne poljettiin polkupyörällä. Lentoaseman ympärillä ei esimerkiksi ollut aitoja. Polkupyörä poljettiin melkein kiitotien viereen ja siinä sitten odotettiin, Kåla kuvaa.

Jos Suomeen laskeutui maailmantähden kone, kansa saapui paikalle ihmettelemään. Kålan mukaan Suomessa ei vielä 1980-luvullakaan käynyt monia suuria tähtiä, joten julkkiksen bongaaminen oli iso asia.

– Kaikki tulivat katsomaan, että tuossa se MarlonBrando nyt on. Ja vaikka kyseessä olisi ollut vain välilasku, tähdet kävivät heiluttamassa. Eivät ehkä poistuneet koneesta, mutta vilkuttivat.

Nykypäivän elämä on erilaista: julkimo haluaa usein lentää bisneslennoille tarkoitetun Business Centren kautta ilman näkyvyyttä, täysin rauhassa.

Suomalaiset fanit ovat hillittyjä ja kunnioittavia

Valtiovieraiden lisäksi esimerkiksi Jolon panttivangit Risto Vahanen ja Seppo Fränti ovat kulkeneet terminaalin läpi. Suomen jääkiekkomaajoukkue käytti VIP-terminaalia saapuessaan Suomeen MM-voittonsa jälkeen vuonna 2011.


Terminaalin ulkopuolella on erillinen alue, johon fanit voivat saapua vastaanottamaan idoliaan. Kålan mukaan VIP-terminaalia käytetään esimerkiksi silloin, jos voidaan olettaa, että paikalle on tulossa paljon väkeä. Muuten lentoaseman alue voisi mennä tukkoon ja muut, "tavalliset" matkustajat eivät pääsisi liikkeelle. Esimerkiksi Suomea ohjelmassaan hehkuttanut tv-tähti Conan O'Brien kulki terminaalin läpi vuonna 2006 Suomen-vierailullaan ja kohtasi ulkosalla valtavan fanimäärän.

Mistä sitten tietää, koska suuri tähti saapuu lentokentälle?

– Yleensä promoottori tai agentti laittaa huhun liikkeelle, Kåla kuvaa.

Jos yleisöä on paikalla paljon, turvatoimet ovat sen mukaiset.

– Tietenkin pitää olla asianmukaisen järjestelyt. Katsomme, että ihmisillä on hyvä olla, ettei tule tungosta.

Suomalaiset fanit ovat Kålan kokemuksen mukaan melko hillittyjä ja kunnioittavia.

– Totta kai ollaan kiinnostuneita, hurrataan ja on paljon väkeä, muttei meillä ole koskaan ollut mitään ongelmia.

Julkkisten toiveet "aika tavallisia"

Kun julkisuuden henkilö saapuu VIP-terminaaliin, paikalla on henkilökuntaa, joka avustaa esimerkiksi turvatarkastuksessa. Terminaalissa työskentelee oma VIP-henkilöstö, joka on valittu ja koulutettu tehtävään. Esimerkiksi nimikirjoituksia julkimoilta ei saa pyytää.

VIP-matkustaja läpikäy samanlaisen turvatarkastuksen kuin muutkin. Tarkastusta ei voi esimerkiksi ohittaa eikä sen vaatimuksista voi neuvotella, vaikka olisi miten kuuluisa. Muita toiveita voi esimerkiksi syötävien suhteen esittää, mutta Kålan mukaan toiveet ovat vaatimattomia – suorastaan tavallisia.

– Joskus pitää järjestää esimerkiksi limusiinikuljetus. Sitten voi olla jotain henkilökohtaisia toiveita, mutta vaatimukset ovat aika pieniä.

Artikkelin pääkuvassa Marlon Brando saapuu Helsinkiin 13. lokakuuta 1967!


Lue myös:


MTV3/Helmi

Teksti: Maria Aarnio

Kuvat: Zach Stovall, Lehtikuva (pääkuva)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja