Tiesitkö? Slummien miljonääri -elokuvassa näytellyt tyttö löydettiin oikeasti slummista – lapsen elämä muuttui täysin yhdessä yössä, eikä ainoastaan hyvällä tavalla

8:41
Paneeli arvioi: näin sujui vuoden 2021 Oscar-gaala.

Nuorta Latikaa Slummien miljonääri -elokuvissa näytellyt Rubina Ali sai kokea lyhyen kuuluisuutensa aikana kaikki menestyksen puolet.

Ohjaaja Danny Boylen elokuva Slummien miljonääri keräsi ilmestyessään vuonna 2008 runsaasti menestystä sekä arvostusta ja nosti muun muassa päätähtensä Dev Patelin maailmanmaineeseen. Elokuva keräsi Oscar-gaalassa jopa kahdeksan palkintoa, ja ilta oli erityisen poikkeuksellinen varsinkin yhdelle tuotannon jäsenelle. 

Tuohon aikaan 10-vuotias Rubina Ali esitti elokuvassa Latika-hahmoa lapsena, ja hänet löydettiin elokuvaan mukaan oikeasta mumbailaisesta slummista, jossa hän asui tuohon aikaan perheensä kanssa pienessä hökkelimajassa. Ali asui yhdessä isänsä, kahden siskonsa sekä kahden veljensä ja äitipuolen kanssa.

Eräänä päivänä perheen ystävä kuuli, että ulkomaalainen elokuvaryhmä etsii slummilapsia näyttelijöiksi suurtuotantoon. Sekä Ali että elokuvassa Salim Malikia näytellyt Azharuddin Mohammed Ismail valittiin lopulta mukaan elokuvaan satojen slummilasten joukosta. 

Elokuvarooliensa myötä sekä Alista että Ismailista tuli valtavan kuuluisia. Elokuvan ohjaaja Boyle sekä sen tuottaja Christian Colson perustivat Jai Ho -nimisen rahaston, jonka tarkoituksena oli varmistaa, että elokuvassa mukana olleet lapset saisivat paremman elämän. Rahaston myötä lapsille hankittiin myös asunnot, jotka he saivat käyttöönsä 18 vuotta täytettyään. Alin saama yksiö sijaitsi kivenheiton päässä slummista, jossa hän oli syntynyt. 

Oscar-gaalaa varten Ali matkusti tuotantoryhmän kanssa Yhdysvaltoihin, ja parikymppinen nainen muisteli matkaa vuonna 2019 Mirrorille antamassaan haastattelussa. Tuohon aikaan hän opiskeli Mumbain yliopistossa taidetta ja kirjallisuutta, työskennellen samalla osa-aikaisesti toimistossa.

– Oscarit olivat ikimuistoiset. Se oli yksi mitä ihmeellisimmistä päivistä. Mutta joskus se tuntuu olleen vain unta, olinhan niin nuori.  

– Olin erittäin iloinen saadessani tavata kaikki Hollywood-tähdet ja kokea punaisen maton. En koskaan kuvitellut, että niin voisi tapahtua elämässäni. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kaikki asiat Yhdysvalloissa eivät kuitenkaan miellyttäneet 10-vuotiasta Alia. Hän muistelee, ettei esimerkiksi pitänyt lainkaan amerikkalaisesta ruuasta. 

– Dev Patel syötti minulle käsin pizzaa ja hampurilaisia. Pidän mausteisesta intialaisesta ruuasta, enkä pitänyt mannermaisesta ruuasta. 

Ali sai roolistaan noin 624 punnan, eli 750 euron arvoisen palkkion, joka oli valtava summa perheelle verrattuna hänen isänsä 110 punnan kuukausipalkkaan puuseppänä. Sen lisäksi, että Boylen perustamalla rahastolla hankittiin Alille asunto, sillä rahoitettiin myös sekä Alin että Ismailin koulutukset. Lapset saivat 18 vuotta täytettyään asuntojen lisäksi myös tietyt summat rahaa, joita ei ole kerrottu julkisuuteen. 

– Danny-setä on ollut uskomaton. Hän on tukenut minua niin paljon. Hän maksoi koulutukseni ja tuli vierailemaan luonani joka vuosi. Menin tapaamaan häntä hänen hotelliinsa ja hän kyseli elämästäni. Hän on auttanut minua paljon. Hän on hyvin kiltti ja rakastava meitä kohtaan. Minäkin rakastan häntä, Ali kuvaili suhdettaan elokuvan ohjaajaan. 

Puhuessaan Slummien miljonääristä Ali myös painotti, että elokuvaroolin seuraukset pakottivat hänet kasvamaan aikuiseksi paljon nopeammin. 

– Elokuva varasti lapsuuteni. Äitini ja isäni eivät tienneet paljosta, he eivät olleet koulutettuja eikä heillä ollut hajuakaan siitä, miten käsitellä kaikkea sitä kuuluisuutta ja huomiota. Se oli heille liikaa. 

Alin mukaan hän joutui myös erilaisten hyväksikäyttäjien kohteeksi, jotka yrittivät päästä osaksi hänen menestystään. Elokuvan ilmestyttyä Alin elämä täyttyi ihmisistä, lahjoista ja tarjouksista, mutta hiljalleen kiinnostus hiipui. 

– Elokuvan jälkeen kaikki halusivat olla ystäviäni sillä olin Rubina. Ihmiset ostivat minulle lahjoja ja vaatteita ja ruokkivat minua, mutta sitten he katosivat. Ennen Slummien miljonääriä ei ollut ketään, sitten heitä oli valtavasti, sitten taas ei ketään. He halusivat olla kuuluisia koska olin kuuluisia. 

Maine ja mammona verottivat myös Alin perhesuhteita. Kokemustensa myötä Ali kertoi, että hänestä tuli varautunut ja hänellä on luottamusongelmia ihmisten kanssa. 

– Elän nyt yksinkertaista elämää. Minulla ei ole paljon ystäviä ja en juo alkoholia. Tapasin monia teennäisiä ihmisiä Slummien miljonäärin jälkeen, joten olen erittäin varautunut ihmisiä kohtaan. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja