Tiesitkö: Nämä kylmät faktat sinun on tiedettävä rakkaastasi ennen avioitumista!

Raha-asioista keskusteleminen voi olla vaikeaa, mutta selvitä ainakin nämä asiat ennen kuin otatte yhden elämänne suurimmista askelista.

Vaikka olisitte jakaneet tiukasti varanne sinun rahoihin ja minun rahoihin, vaikuttaa tulevan puolisosi kulutuskäyttäytyminen väistämättä myös sinuun.

Keskustelkaa näistä asioista ennen kuin otatte tärkeän askeleen.

1. Kannatko mukanasi paljon käteistä?

Kortilla maksaminen on niin yleistä, että harva meistä kantaa enää paljoa käteistä mukanaan. Jos tuleva puolisosi tekee niin, se voi merkitä useita eri asioita: Joko hän ei välitä, vaikka häneltä ryöstettäisiin suuria summia rahaa, mikä voi olla merkki vaarallisen huolettomasta elämäntyylistä. Toinen vaihtoehto on, ettei hän uskalla luottaa siihen, että pankkitilillä on rahaa, mikä saa hänet suosimaan käteistä.

2. Onko sinulla säästötili?

Pahan päivän varalle säästäminen kertoo suunnitelmallisuudesta ja vastuullisuudesta. Myös summa, joka tililtä löytyy kertoo paljon tulevan puolisosi rahan käytöstä: kolme euroa on yhtä tyhjän kanssa, mutta 1 000 euroa kertoo jo jotain.

3. Kuinka monta luottokorttia sinulla on?

Runsas luottokorttien määrä ei ole hyvä asia, sillä jos luotolle tulee ostettua vain harvoin, pärjää hyvin yhdellä tai korkeintaan kahdella kortilla.

4. Käytätkö luottokorttejasi päivittäisostoksiin?

Jos kumppanisi ostaa ruokaostoksia tai lääkkeitä luottokortilla, hänen raha-asiansa eivät todennäköisesti ole kunnossa. Ainakin hän on huono budjetoimaan kulujaan.

5. Millainen on maksuhistoriasi?

Onko puolisollasi ollut ongelmia laskujen maksun kanssa tai onko hän jopa menettänyt luottotietonsa? Tähän asiaan on ehdottoman tärkeää kiinnittää huomiota ennen alttarille astelua, sillä se vaikuttaa tulevaisuudensuunnitelmiinne laajalti.

6. Minkä verran maksat laskuja kuukaudessa ja millaisia ne ovat?

Vaikka kumppanisi olisi hyvätuloinen, voi hänellä silti olla rahavaikeuksia. Ota selvää, minkä verran hänellä on kuukaudessa laskuja ja millaisia ne ovat: nettishoppailu osamaksulla on eri asia kuin auton maksaminen osissa.

7. Kuinka paljon sinulla on velkaa?

Onko tulevalla puolisollasi jo valmiiksi velkaa? Minkä verran ja mihin tarkoitukseen hän on velan ottanut?

Asiasta on hyvä olla selvillä, sillä avioliiton satamaan asteltuanne voit hyvin joutua vastaamaan hänen veloistaan.

8. Oletko takaajana jonkun toisen velalle?

Myös takaukset on hyvä selvittää, sillä kumppanisi voi joutua maksamaan pois toisen ihmisen velkaa, mikä vaikuttaa luonnollisesti teihin kumpaankin.

9. Minkä verran saat palkkaa ja kuinka paljon siitä jää käteen?

Vaikka palkkaa on epäkohteliasta kysyä, puolisoiden on hyvä olla toistensa tuloista selvillä. Keskustelkaa lisäksi siitä, millä tavoin jaatte yhteiset laskunne ja olisiko teidän esimerkiksi hyvä perustaa yhteinen säästötili.

10. Millaiset ovat kulutustottumuksesi?

Kulutustottumuksia sinun ei tarvitse kysyä eikä tuleva puolisosi välttämättä ole edes itse niistä selvillä. Huomaat sen siitä, millä tavoin hän käyttää rahaa esimerkiksi ruokakaupassa tai vaikkapa ravintolassa.

Ostaako hän asioita hintaa katsomatta? Jos olette ruokakaupassa, katsooko hän yksittäisten tuotteiden hintoja vai ottaako hän sen, mikä ensimmäiseksi sattuu käteen osumaan? Tekeekö hän vertailua ennen suurempia hankintoja, esimerkiksi kännykkää tai videokameraa ostaessaan?

Tämä voi tuntua pieneltä asialta, mutta sillä on merkitystä – raha-asianne kun ovat lopulta yhteisiä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat