Tiesitkö: Näin moni asia makuuhuoneessa vaikuttaa unenlaatuusi!

Etkö saa sinnikkäästä yrittämisestä huolimatta unta iltaisin? Syy saattaa olla mahdollisesti vieressäsi kuorsaavan kanssanukkujan – tai makuuhuoneesi.

Uneesi saattavat vaikuttaa lukuisat makuuhuoneessasi olevat seikat aina lämmityksestä seinien väriin. American Academy of Sleepin professori Michael Decker antaa yksityiskohtaisen listan makuuhuoneessa unta häiritsevistä tekijöistä. Läpäiseekö oma makuuhuoneesi testin?

1. Tyynyt

Tyynyjen pääasiallinen tarkoitus on tukea niskaa unen aikana, ja huonolaatuinen tyyny saattaa pilata yöunesi täysin. Deckerin mukaan olisi hyvä omistaa muutamia erilaisia tyynyjä, joita voi vaihdella niskan voinnin mukaan.

2. Termostaatti
Makuuhuoneen lämpötila ei saa olla liian kylmä eikä liian kuuma. Makuuhuoneen ideaalilämpötilaksi Decker suosittelee noin 18-23 astetta.

3. Lukko
Vaikka tuntisimmekin olomme turvalliseksi kodissamme, pimeässä nukkuminen saattaa silti kammottaa pelottomintakin nukkujaa. Siksi monet voivat saada unen päästä paremmin kiinni, jos heidän makuuhuoneensa on varustettu lukolla.

4. Televisio

Asiantuntijoiden mukaan makuuhuoneessa ei pitäisi olla televisiota ollenkaan, sillä ruudun kirkas valo saattaa stimuloida aivoja pysymään paremmin hereillä.

5. Ikkunat
Mitä enemmän valoa suljet makuuhuoneesi ulkopuolelle, sitä paremmin saat nukuttua. Syynä tähän on nukkumista edesauttava melatoniini, jota elimistö ei kykene tuottamaan auringonvalolle altistuessaan. Varusta siis makuuhuoneesi esimerkiksi tehokkailla sälekaihtimilla.

6. Valaistus
Kirkkaat valot stimuloivat meitä pysymään pidempään hereillä. Decker ehdottaakin makuuhuoneen valaistukseksi lamppuja, joita voi himmentää katkaisijaa kääntämällä. Voit myös vaihtaa makuuhuoneesi valonlähteet alle 45 watin lamppuihin, jolloin valaistus on himmeämpi.

7. Herätyskello
Tämä tavara on elintärkeä aamuisin, mutta kellon punaisena vilkkuvat valot eivät välttämättä paranna untasi. Mikäli satut heräämään keskellä yötä, kellon katsominen voi myös saada aikaan vaikeuksia unen jatkamisessa. Valitse siis kello, jossa ei ole digitaalista näyttöä tai käännä digikello seinää päin.

8. Matkapuhelin

Yllättävän monet kertovat nukkuvansa matkapuhelimensa vieressä – ja näin ollen myös keskellä yötä saapuvat puhelut tai viestit voivat pitää sinua hereillä. Jätä siis suosiolla puhelimesi toiseen huoneeseen latautumaan yön ajaksi, tai vaihtoehtoisesti laita puhelimesi lentokonetilaan, jolloin saapuvat puhelut eivät häiritse.

9. Seinien väri
Makuuhuoneen seinien värin tulisi olla mahdollisimman rauhoittava, mutta eri värien vaikutukset riippuvat täysin henkilöstä. Yritä kuitenkin valita väri, joka ei ole niin räikeä, että katseesi hakeutuu siihen välittömästi.

10. Patja
Aivan kuten tyynyn, myös täydellisen patjan löytäminen vaatii aikaa. Kun hankit uutta patjaa, älä hätäile, vaan koemakaa patjaa ainakin 20 minuuttia. Jos kärsit nukkumista häiritsevistä kivuista tai säryistä, älä epäile kääntyä ammattilaisen puoleen patjavalintaa tehdessäsi.

11. Lakanat
Valitse sänkyysi lakanamateriaali, joka itseäsi miellyttää eniten. Älä myöskään unohda vaihtaa lakanoitasi viikoittain, sillä et varmasti haluaisi pitää samoja vaatteitakaan ylläsi viikko viikon perään!

12. Lemmikit

Mayo Sleep Clinicin tekemän tutkimuksen mukaan jopa 53 prosenttia eläinten omistajista kärsi häiriötekijöistä unensa aikana. Samaisessa tutkimuksessa paljastettiin, että 21 prosenttia koirista ja 7 prosenttia kissoista kuorsaa yön aikana! Jätä siis lemmikkisi suosiolla makuuhuoneen ulkoupuolelle.

(MTV3)
Lähde: Huffington Post

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja