Tienasiko naapurisi viime vuonna sinua enemmän? Näin selvität kenen tahansa verotiedot!

1:34
Katso videolta, kuinka helppoa verotietojen tarkistaminen on!

Verovuoden 2018 henkilöiden tuloverotuksen julkiset tiedot luovutetaan tiedotusvälineille maanantaina.

Henkilöasiakkaan tuloverotuksen julkisia tietoja ovat valtion verotuksessa verotettava ansiotulo ja pääomatulo, kunnallisverotuksessa verotettava tulo, tulovero, kunnallisvero, maksuunpantujen verojen ja maksujen yhteismäärä, ennakoiden yhteismäärä sekä veronkannossa maksettava tai palautettava määrä eli jäännösvero tai veronpalautus.

Vakiintunut tapa on, että Verohallinto toimittaa yli 100 000 euroa vuodessa tienanneiden verotiedot suoraan tiedotusvälineille, jotka julkaisevat ne verkkosivuillaan.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa yli 100 000 euroa tienaavilla on ollut mahdollisuus kieltää verotietojensa toimitus tiedotusvälineille. Alle 100 000 euroa vuodessa tienaavien verotietoja ei suoraan toimiteta tiedotusvälineille.

1:03

Näin haet kenen tahansa verotiedot

Vaikka henkilön verotietoja ei toimitettaisikaan tiedotusvälineille, Verohallinnon toimipisteissä kuka tahansa voi tarkastaa kenen tahansa suomalaisen verotiedot. Verotietojen katselu on mahdollista lähes kaikissa Verohallinnon toimipisteissä.

Tiedot ovat nähtävillä ainoastaan Verohallinnon toimipisteissä sen vuoksi, että henkilöasiakkaan tuloverotuksen julkiset tiedot ovat henkilötietoja.

Laissa on rajoitettu henkilötietojen luovuttamista eikä kaikkien henkilötietojen luovuttaminen internetiin ole mahdollista.

Verohallinnon asiakaspäätteiltä nähtäviä tietoja ei voi kopioida tallennusvälineelle, mutta niistä saa tehdä muistiinpanoja.

Nämä tiedot tarvitset

Henkilön tulotietojen löytämiseksi on tiedettävä henkilön nimi ja kotimaakunta. Jos samannimisiä henkilöitä on useampi, oikean henkilön erottaa koko nimellä ja syntymävuodella.

Päätteeltä näkee muun muassa henkilön vuoden aikana ansaitsemat ansio- ja pääomatulot, maksetut verot sekä jäännösverot ja palautukset kyseiseltä verovuodelta.

Vaikka tiedot ovatkin julkisia, yksityishenkilöiden verotietojen jakaminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ei ole välttämättä sopivaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja