THL-pomon mukaan hoitajamitoitus on liian tiukka: Laskettu sen mukaan, että kaikki menisi kuin Strömsössä –"Siellä ei ole pelivaraa riittävästi"

Joustavatko hoitajamitoitukset? 14:44

Huomenta Suomessa keskusteltiin tänään hoitajamitoituksista. Yksikön päällikkö Minna-Liisa Luoma THL:stä arvioi mitoitusten olevan hieman liian tiukkoja hoitoalan vaihtuviin tilanteisiin.

Luoman mukaan hoitajamitoituksen pitää olla suhteutettu asiakasrakenteeseen.

– Hyvä hoito tulee siitä, että on riittävästi hoitajia ja muuta henkilökuntaa suhteessa siihen, millaisia hoidettavat henkilöt ovat. Jos he ovat hyvin hauraita tai hyvin muistisairaita, silloin tarvitsee olla enemmän hoitajia, Luoma sanoi.

Hoitajamitoitus on suhdeluku. Käytännössä luku mittaa hoitajien määrää yhtä ikäihmistä kohden.

Nykysuositusten mukaan yhtä hoidettavaa kohden on oltava vähintään 0,5 hoitajaa. Mitoitus on kirjattu myös yksityisten hoivayritysten toimilupiin.

Luoma: Hoitajamitoituksessa ei ole riittävästi pelivaraa

Luoman mukaan hoitajamitoitusten täyttäminen ei ole helppo yhtälö. Huomioon pitää ottaa erilaiset työvuorot ja työntekijöiden eri ammattinimikkeet.

– Missä tahansa työyhteisössä on niitä tilanteita. Yksi on sairas, toinen on jotenkin vajaakuntoinen ja kolmas on jotain muuta. Myös asukkaillakin on erilaisia tilanteita, Luoma kommentoi.

THL:n yksikön päällikkö ja erikoistutkija Luoma uskoo, että hoitajamitoitus on asetettu "pikkuisen liian tiukaksi" suhteessa hoivattavien määrään.

– Siellä ei ole pelivaraa riittävästi. Jos se vedetään siihen, että kaikki menee niin kuin Strömsössä ja siinä on se optimaalinen mitoitus, se ei ole realismia, Luoma arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat